EPA/ERDEM SAHIN

Turska će upotrebiti lansirne protivvazdušne sisteme S-400 koje je kupila od Rusije ukoliko bude napadnuta, izjavio je predsednik zemlje Redžep Tajip Erdogan.

– Imamo pravo i priliku da iskoristimo S-400 gde i kada nam to bude potrebno. Upotrebićemo ovaj sistem ako nas napadnu. Zato smo i ulagali u njega – rekao je Erdogan turskim novinarima u avionu na povratku iz posete Bosni i Hercegovini, prenosi list „Jeni safak“.

On je ponovio da nema reči da Turska odustane od kupovine ruskih protivvazdušnih sistema.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i Sjedinjenih Američkih Država: Vašington je zahtevao da se sporazum obustavi i da se umesto njih nabave njihovi sistemi „Patriot“. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih turskih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke. Međutim, nakon samita lidera G20 u Osaki, situacija između Vašington i Ankare postala je manje napeta, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

1 KOMENTAR

  1. Султанова претња наравно важи и ако неко нападне Турску у Босни. Време је да Срби ставе тачку на турску контаминацију Европе. Цео свет мрзи Србе зато што исламизација Европе долази са Српског Балкана.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime