EPA/ERDEM SAHIN
Redžep Tajip Erdogan

Turska će upotrebiti lansirne protivvazdušne sisteme S-400 koje je kupila od Rusije ukoliko bude napadnuta, izjavio je predsednik zemlje Redžep Tajip Erdogan.

– Imamo pravo i priliku da iskoristimo S-400 gde i kada nam to bude potrebno. Upotrebićemo ovaj sistem ako nas napadnu. Zato smo i ulagali u njega – rekao je Erdogan turskim novinarima u avionu na povratku iz posete Bosni i Hercegovini, prenosi list „Jeni safak“.

On je ponovio da nema reči da Turska odustane od kupovine ruskih protivvazdušnih sistema.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i Sjedinjenih Američkih Država: Vašington je zahtevao da se sporazum obustavi i da se umesto njih nabave njihovi sistemi „Patriot“. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih turskih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke. Međutim, nakon samita lidera G20 u Osaki, situacija između Vašington i Ankare postala je manje napeta, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

1 COMMENT

  1. Султанова претња наравно важи и ако неко нападне Турску у Босни. Време је да Срби ставе тачку на турску контаминацију Европе. Цео свет мрзи Србе зато што исламизација Европе долази са Српског Балкана.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here