Erdogan: Amerikanci nas izneverili u Siriji

Vestionline
1
EPA/Tatyana Zenkovich
Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan

“Napori koje su SAD uložile u osnivanje bezbednosne zone u severoistočnom dijelu Sirije nisu ispunili očekivanja Ankare”, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

On je rekao da je Turska razgovarala sa predsednikom SAD Donaldom Trampom o zoni duž tursko-sirijske granice, koja bi bila široka do 30 kilometara.

– Naša vojska pregovara sa američkim kolegama. Naši i američki helikopteri su tamo zajedno na dužnosti, ali to nije dovoljno. Očekujemo dalje postupke SAD u borbi protiv terorista u bezbednosnoj zoni i još uvek nismo videli oko što smo očekivali – istakao je Erdogan.

Erdogan je novinarima u Ankari rekao i to da će se sa Trampom verovatno sastati na sednici Generalne skupštine UN, gde će dvojica predsednika ponovo razgovarati u vezi sa pitanjima bezbednosne zone.

Izjava Erdogana usledila je nakon što je njegov portparol Ibrahim Kalin saopštio da će Ankara postupati jednostrano u severnoj Siriji ukoliko SAD ne ispune obaveze iz sporazuma postugnutog sa Turskom.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu optužio je SAD za odlaganje razgovora o uspostavljanju bezbednosne zone, rekavši da Vašington „razvlači” proces.

Erdogan je, u međuvremenu, istakao da SAD koče formiranje bezbednosne zone i upozorio da će Turska sama delovati ukoliko Vašington ne preduzme mere za njeno formiranje do kraja septembra.

1 COMMENT

  1. Možeš misliti, izneverili vas u Siriji!A koja posla imate u Siriji i jedni i drugi, švercujete naftu?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here