Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao da je pozvao ruskog kolegu Vladimira Putina u Tursku, s predlogom da ugosti obe strane kako bi se pronašao diplomatski put za mir.

– Očekujem odgovor Moskve – dodao je turski predsednik.

Naveo je i da je potreban dijalog povodom ruske zabrinutosti za bezbednost, ali i da je potrebno objasniti Moksvi da neki od njenih zahteva nisu ostvarivi.

– Nadam se da Rusija neće izvesti oružani napad ili okupirati Ukrajinu. Takav korak ne bi bio mudar ni za Rusiju, ni za region. Postoji potreba za dijalogom u kom će se saslušati Rusija i ukloniti razlozi za njenu razumljivu zabrinutost – rekao je predsednik Erdogan dodajući da bi Turska morala da postupi kao članica NATO-a u slučaju napada.

Ankara ima dobre odnose kako sa Moskvom, tako i sa Kijevom, ali se protivi ruskoj politici u Siriji i Libiji, kao i aneksiji Krima. I dok tesno sarađuje s Rusijom na polju energetike, Ankara je Ukrajini prodala sofisticirane dronove.

– Ponavljam sa smo spremni da uradimo šta je neophodno i preneo sam te poruke i predsedniku Putinu i predsedniku Zelenskom – rekao je Erdogan dodajući da su obe stane uverene u iskrenost i dobre namere Turske.

Ankara se još u novembru ponudila da bude posrednik, a prethodne nedelje su diplomatski izvori rekli da su i Ukrajina i Rusija otvorene za takvu ulogu Turske u rešavanju krize.

Erdogan je najavio da će početkom februara posetiti Zelenskog u Ukrajini, kao i da će se uskoro videti ili čuti s Putinom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here