EPA-EFE
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je da je njegova država spremna da bude posrednik između Rusije i Ukrajine, u pregovorima za mir u regionu. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je istakao da Rusija nije strana u sukobu u Donbasu, pa je zbog toga nemoguće u takvom formatu pronaći rešenje za taj problem.

Ruski eksperti konstatuju da ovakvim izjavama Erdogan ostvaruje sopstvene spoljnopolitičke ambicije, a da Kijev treba da ispuni Minske sporazume, a ne da traži nove posrednike, piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

– Erdogan je opsednut idejom da proširi svoj uticaj na postsovjetskom prostoru. Vidimo akcije Ankare na Kavkazu i kako je Turska faktički ušla u Azerbejdžan. Danas Azerbejdžan više nije samo saveznik Turske, već u velikoj meri resurs. Ako je potrebno voditi ratove, Azerbejdžanci će biti korišćeni za sve vrste vojnih operacija na isti način kao što su korišćeni u Nagorno-Karabahu. O Kijevu Erdogan odavno mašta i hteo bi da ojača svoje pozicije tamo, posebno sada kada mu situacija ide na ruku, s obzirom na nivo rusofobije u Ukrajini i činjenicu da se tamo ponovo raspiruje antiruska histerija – kaže za Sputnjik Aleksandar Žilin, pukovnik u penziji i načelnik Centra za proučavanje problema nacionalne bezbednosti.

Turska naoružava Kijev, a želi ulogu “mirotvorca”

Erdogan je rekao da se Turska zalaže za osiguranje mira s akcentom na položaj krimskih Tatara i izrazio je nadu da se region neće pretvoriti u ratnu zonu i da će zavladati mir. Njegovu ponudu da bude posrednik između Rusije i Ukrajine, Kijev je pozitivno ocenio, ali Žilin napominje da su Ankara i Kijev “gotovo glavni saveznici” i podseća da Turska naoružava Ukrajinu.

Takođe, ovde ne bi trebalo zanemariti činjenicu da Turska zvanično odbija da prizna referendum na Krimu i ulazak tog poluostrva u sastav Rusije. Erdogan je i u septembru, na Generalnoj skupštini UN ponovio da Ankara pridaje značaj zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, uključujući i Krim, čiju, kako je rekao, aneksiju ne priznaje.

– Erdogan ide korak po korak – prvo je stupio u kontakt, zatim je u Ukrajinu poslao vojne savetnike, potom instruktore, da bi im zatim isporučio dronove “Bajraktar” i drugo naoružanje. Samim tim, Kijev smatra da je Erdogan njihov gotovo glavni saveznik protiv Rusije. Utoliko pre što SAD iako nisu baš okrenule leđa Ukrajini, ali ne žure ni da zaoštravaju odnose sa Rusijom, mada ne obuzdavaju takve namere – kaže Žilin.

Erdogan je više puta izneverio Rusiju

Moskva je više puta upozoravala da isporukama takvog oružja Kijevu turska strana podstiče militaristička osećanja u Ukrajini i da to može dovesti do destabilizacije situacije na kontakt liniji. Imajući sve ovo u vidu, Žilin smatra da Erdogan neće doprineti rešavanju sukoba u Ukrajini.

– Erdogan sada preuzima inicijativu za rešavanje sukoba, ali ako stvari posmatrate sa stanovišta njegovih interesa i njegove super-ideje o izgradnji ogromne države i praktično nove arhitekture Turske jasno je da se treba kloniti takvih saveznika i prijatelja, s obzirom koliko je puta izneverio Rusiju. On neće doprineti rešavanju sukoba. Mislim da je reč o trikovima, lukavstvu i postizanju sopstvenih ciljeva – ističe Žilin.

Ekspert zaključuje da je ono što govori Erdogan po pitanju Ukrajine “čista demagogija”, a da se ukrajinski konflikt može rešiti samo na jednom mestu – u Vašingtonu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here