EPA/Justin Lane
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska spremna da da sve od sebe da se reši problem Kosova i istakao da bi sporazum koji bi bio prihvatljiv za dve strane, bio prihvatljiv i za Tursku.

Erdogan je u intervjuu za današnju “Politiku” rekao da je postizanje dogovora oko kosovskog pitanja koji zadovoljava sve zainteresovane strane, od vitalnog značaja za postizanje dugoročne stabilnosti i mira na Balkanu, zbog čega Turska podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine i postizanje trajnog i sveobuhvatnog sporazuma.

On je naglasio da su odnosi Turske i Srbije zasnovani na međusobnom razumevanju ipoštovanju.

– Želimo da ojačamo naše odnose i saradnju sa regionom na svakom polju. Srbija ima centralni i strateški položaj na Balkanu. Sa Srbijom imamo duboke i ukorenjene istorijske i kulturne veze i vidimo je kao susednu zemlju, iako nemamo zajedničke granice – rekao je turski predsednik.

Dodao je da ga raduje što vidi da je od njegove poslednje posete Srbiji napredovala bilateralna saradnja, da su se povećala ulaganja turskih privrednika, ali i to što se u Srbiji povećava interesovanje za tursku kulturu i jezik i obrnuto.

Upitan da prokomentariše projekat “Zelena transferzala” koji podržavaju pojedini bošnjački političari u Srbiji i regionu, a koji ima za cilj da se delovi Srbije u kojima živi muslimanska manjina objedini sa BiH i Kosovom, Erdogan kaže da Turska svoju politiku prema Balkanu ne sprovodi na osnovu religije i da ne pravi razliku između Srba, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

Govoreći o deklaraciji koju je najavila Stranka demokratske akcije, a koja predviđa restruktuiranje BiH, Erdogan je kazao da Turska podržava Dejtonski sporazum kao minimalni kompromis koji trenutno postoji za BiH, uprkos postojanju nekih nedostataka i činjenicu da niko u BiH nije u potpunosti zadovoljan njime.

– Međutim, već sam izjavio da ako zainteresovane strane žele da unaprede ovaj sporazum, to bi trebalo biti urađeno pod nadzorom UN – zaključio je turski predsednik.

4 COMMENTS

  1. Turcine bezobrazni, vi ste krivi za sve sto se desava na ovim prostorima – I ne mozes ti da das nesto sto nikada nije bilo tvoje niti ce.

  2. Gvozdeni Puk.
    Turcine ti dobro znas ko je Gvozdeni Puk to moze da ti se desi ponovo. Ne stavlaj prste tamo de ti nije mesto Mars.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here