EPA/Pavel Golovkin
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas da je Turska održavala i sada održava odnose sa ruskim liderom Vladimirom Putinom dok svi sa Zapada “napadaju Rusiju”.

Turska je i zvanično više puta poručivala da ne namerava da se pridruži sankcijama Rusiji, podseća agencija RIA Novosti.

– Dok su svi napadali Rusiju, mi nismo. Naprotiv, održavali smo odnose sa predsednikom Putinom na isti način kao i pre – rekao je Erdogan na sastanku sa mladima u Mugli.

Turski predsednik je podsetio na Putinov predlog da se besplatno šalju hrana i đubrivo zemlјama koje su u nevolјi, posebno afričkim državama u kojima stanovništvo gladuje ili je na ivici gladi.

Ugovor o žitu, koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva iz tri crnomorske luke, uklјučujući Odesu.

Taj ugovor je istekao 18. novembra, ali je podrazumevao automatsko produženje za narednih 120 dana u nedostatku primedbi bilo koje ugovorne strane.

Ovaj ugovor je sastavni deo paket-aranžmana koji, između ostalog, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, ali Moskva upozorava da je upravo to deo koji nije ostvaren u praksi.

U međuvremenu su UN uputile zvanična uveravanja da će Rusiji biti ukinuta postojeća ograničenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here