EPA/Fehim Demir
Šefik Džaferović je dočekao Erdogana

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je tokom posete Bosni i Hercegovini da je doneta odluka da građani Tuske i BiH putuju iz jedne u drugu zemlju samo sa ličnim kartama. Sličan sporazum Turska će potpisati sutra i sa Srbijom, rekao je on.

Erdogan i ministri iz Vlade održali su sastanak u Predsedništvu Bosne i Hercegovine sa članovima Predsedništva i ministrom spoljnih poslova i ministrom bezbednosti BiH. Nakon sastanaka održana je konferencija za medije sa koje je poručeno da će se nastaviti jačanje veza dve države.

Jedan od načina za osnaživanje odnosa, pored veće trgovinske saradnje, je i današnja jednoglasna odluka tri člana Predsedništva BiH i predsednika Erdogana da državljani Turske i Bosne i Hercegovine mogu da prelaze granice ovih država samo sa ličnom kartom.

– Nastavljamo da pružamo razvojnu pomoć BiH i radimo na tome da se započne međusobno putovanje sa ličnim kartama između dve zemlje. Doneli smo tu odluku, naši ministri spoljnih poslova će ispoštovati procedure, a nakon toga ćemo iz Turske u BiH i iz BiH u Tursku putovati samo sa ličnim kartama – potvrdio je Erdogan.

Sličan sporazum Turska će potpisati i sa Srbijom, a ranije su to uradili sa Bugarskom.
Predsednik Turske Erdogan je rekao kako je veoma srećan zbog posete i da su na sastanku otvorene mnoge teme poput unapređenja bilateralne saradnje, trgovine, povezivanje naroda u regionu i sl.

Istakao je i kako su na sastanku razgovarali i o koracima koji se mogu preduzeti u unapređenju odnosa i u regionu, a glavni projekat koji bi tome pomogao je gradnja auto-puta Sarajevo-Beograd.

– Veliku važnost pridajemo projektu auto-puta. Moje kolege su ukazale na važne stvari u vezi ovog projekta po pitanju finansija, i naložili smo da se što pre uklone takvi problemi. Ovaj projekat smatram mirovnim, koji će približiti ne samo države nego i narode regiona – istakao je Erdogan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here