EPA/ALEXEY NIKOLSKY
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin razgovarali su telefonom o izvozu drugih prehrambenih proizvoda i robe kroz “crnomorski žitni koridor”. Kako se navodi iz kabineta turskog predsednika, juče je bilo reči i o bilateralnim vezama između Ankare i Moskve, kao i o energetici i borbi protiv terorizma. Turski zvaničnici su pre dva dana ponovili potrebu da se “granica Turske sa Sirijom očisti od terorista Radničke partije Kurdistana najmanje 30 kilometara u dubinu”.

Što se tiče ukrajinske strane, ministar poljoprivrede Mikola Solki je rekao da trgovci ne planiraju da prekinu sa nabavkom ukrajinskog žita iz luke Odesa, uprkos najnovijim ruskim napadima na energetski sistem u tom regionu.

– Postoje problemi, ali nijedan trgovac ne razgovara o prekidu uvoza žitarica. Luke koriste alternativne izvore energije – kazao je Solski za Rojters.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je u subotu da je više od 1,5 miliona ljudi u Odesi i okolini ostalo bez struje, a situaciju je opisao kao veoma tešku. Celokupna infrastruktura u Odesi ostala je bez struje nakon što je Rusija upotrebila bespilotne letelice, kako tvrdi Rojters iranske proizvodnje, i pogodila dva energetska objekta. Tanjug je preneo da su ukrajinski zvaničnici izjavili da bi popravka štete mogla da potraje mesecima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here