Erdogan i Putin razgovarali o turskoj operaciji u Siriji

sputniknews.com, Vestionline
0
EPA/ALEXEY NIKOLSKY
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su razgovarali telefonom o planiranoj operaciji Oružanih snaga Turske na severu Sirije, saopštila je administracija turskog lidera.

“Naš predsednik razmatrao je sa Vladimirom Putinom planiranu vojnu operaciju istočno od Eufrata, koja će doprineti miru i stabilnosti u Siriji i otvoriti put za političko rešenje situacije u zemlji”, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da je Erdogan tokom razgovora rekao da je prioritet Turske zaštita prava i interesa sirijskog naroda.

U saopštenju se ističe da je turski predsednik izrazio „zahvalnost za konstruktivan stav Rusije u ovom procesu“.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je početkom oktobra da bi turska operacija na severu Sirije, istočno od Eufrata, mogla da krene uskoro. On je dodao da su njeni ciljevi čišćenje pogranične sirijske teritorije sa Turskom od snaga samoodbrane sirijskih Kurda, formiranje zone bezbednosti i raspoređivanje sirijskih izbeglica koje se nalaze u Turskoj.

Kasnije je Vašington saopštio da američke snage neće učestvovati u vojnoj operaciji Turske na severu Sirije i da se neće nalaziti u zoni operacije.

Kurdske Sirijske demokratske snage su 7. oktobra saopštile da su se američke snage na severu Sirije povukle sa granice sa Turskom, prekršivši sporazume postignute sa kurdskim saveznicima. Kasnije je Vašington objavio da Sjedinjene Američke Države nisu povukle sve trupe iz Sirije, već da premeštaju snage koje se nalaze na severu, pri čemu se radi o samo 50 vojnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here