Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da su snage samoodbrane sirijskih Kurda pustile iz zatvora 750 terorista „Islamske države“ (ID), a da je turska vojska uhapsila njih 195.

„Odredi narodne samoodbrane pustili su iz zatvora 750 terorista organizacije ’Islamska država‘, od kojih smo mi 195 njih uhapsili“, rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu.

Prema njegovim rečima, Ankara namerava da podigne 12 osmatračnica u zoni bezbednosti na severu Sirije.

Erdogan i potpredsednik SAD Majk Pens 17. oktobra su se dogovorili da se na 120 sati obustavi turska operacija u Siriji radi povlačenja snaga samoodbrane sirijskih Kurda sa granice s Turskom. Pens je saopštio da dogovor podrazumeva povlačenje kurdskih snaga i da će SAD doprineti tom procesu. Potpredsednik SAD je naveo da se američka vojska neće vraćati u tu oblast.

Erdogan je 9. oktobra objavio da je počela operacija „Izvor mira“ na severu Sirije, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije „Islamska država“ (ID).

Sirijske vlasti su osudile okupacionu politiku Turske na severu Sirije, a Rusija je saopštila da je neophodno da Turska izbegava dejstva koja mogu da stanu na put rešavanju sirijskog sukoba koji traje od 2011. godine.

2 KOMENTARA

  1. kakšen lažnivec ta erdogan .napadel je kurde da bi člani is prišli spet na svobodo .rusi bodo morali spet ukrepati

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime