EPA/Boris Pejović
Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Redžep Tajip Erdogan nagovestio je danas da će u Turskoj opšti izbori biti održani 14. maja, mesec dana pre termina koji je ranije najavio.

Ankete pokazuju da će parlamentarni i predsednički izbori biti neizvesni i biće najveći test podrške Erdoganu i njegovoj partiji u prethodne dve decenije, navodi Rojters.

Obraćajući se poslanicima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) sa islamističkim korenima, Erdogan je rekao da će Turci glasati istog datuma kada su održani izbori i 1950. godine.

Na izborima 14. maja 1950. Demokratska partija je pobedila Republikansku narodnu partiju (C HP), koja je vladala Turskom 27 godina od osnivanja i koja je najveća stranka u današnjem opozicionom savezu.

Prošle godine, Erdogan je najavio da će glasanje biti održano u junu, ali je ranije ovog meseca rekao da bi datum mogao biti pomeren.

Vladajuća AKP je i dalje najjača stranka u Turskoj i verovatno će ostati značajna snaga u parlamentu, ali istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Erdogan zaostaje za nekim potencijalnim izazivačima, navodi agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here