Erdogan najavljuje sukob civilizacija

0

Fonet/AP
Nema slobode bez granica, upozorava Erdogan
 

– Pratimo sa velikom zabrinutošću napad na islam sakriven iza napada na satirični magazin u Francuskoj – rekao je Erdogan, kritikujući rastuću islamofobiju na Zapadu.

Predsednik Turske oštro je kritkovao "provokativnu" karikaturu proroka Muhameda objavljenu u satiričnom francuskom magazinu Šarli Ebdo, optuživši nedeljnik za podsticanje mržnje.

– To je magazin poznat po provokativnim publikacijama o muslimanima, hrišćanima, o celom svetu… to se ne zove sloboda, to se zove sejati teror i gaziti slobodu drugih – rekao je Erdogan u Ankari.

Što je niste zaustavili?

Erdogan je kritikovao Francusku zato što je dozvolila Hajat Bumedin, supruzi jednog od napadača, da putuje u Tursku nekoliko dana pre napada. Veruje se da je ona sada u Siriji.

"Oni govore o ljudima koji prolaze kroz Tursku, ali prvo moraju da nauče da proveravaju pasoše kada ti ljudi napuštaju zemlju", rekao je Erdogan.

– Ne može postojati sloboda bez granica – rekao je on u govoru.

Erdogan je rekao da se odluka da Šarli ebdo štampa u milion primeraka nema ništa sa slobodom izražavanja, već predstavlja "terorisanje slobode drugih".

– Uprkos svim našim naporima da to sprečimo, oživela je teza sukoba civilizacija – rekao je on.

Na naslovnoj stranici francuskog nedeljnika u sredu, u prvom broju posle napada u kojem je desetkovana redakcija lista, nalazi se crtež Muhameda s suzama u očima kako pod natpisom "sve je oprošteno" drži tablu na kojoj piše "Ja sam Šarli".

To je slogan miliona demonstranata koji su u Francuskoj i širom sveta osudili napade islamskih ekstremista u kojima je ubijeno 17 ljudi. Ta karikatura izazvala je gnev u muslimanskim zemljama.

Tursko pravosuđe otvorilo je istragu posle objavljivanja te kontroverzne karikature u turskom opozicionom dnevniku Džumhurijet, i naredilo blokiranje turskih internet sajtova koji su preneli tu karikaturu.

Turski premijer Ahmet Davutoglu, koji je u nedelju, s francuskim predsednikom i stranim državnicima bio na skupu solidarnosti posle napada u Parizu, takođe je juče osudio novu "ozbiljnu provokaciju" Šarli ebdoa i rekao da sloboda štampe ne znači sloboda da se vređa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here