EPA-EFE
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je nedavno izjavio da bi Amerika trebalo da povuče svoje snage iz Sirije i Iraka, želeo je da naglasi da su SAD izvor nestabilnosti u regionu, smatra turski ekspert u oblasti bezbednosti Abdulah Agar.

– Štaviše, turski lider je prešao na oštriju retoriku u odnosima sa SAD. Prvi put sam ga video da je tako oštar i odlučan – ranije je pokazivao veću fleksibilnost. Razlog tome je izuzetno ambiciozan i politizovan stav koji Bajden demonstrira. Gubitak Turske u geopolitičkom smislu veoma će skupo koštati SAD. Kao što je poznato, Turska predstavlja jugoistočno krilo NATO-a, a Amerika sada otkida to krilo od sebe – objašnjava Agar, bivši pripadnik specijalne jedinice Oružanih snaga Turske.

Agar navodi da u odnosima Ankare i Vašingtona postoji previše faktora koji “podrivaju uzajamno poverenje”, konkretno američka podrška kurdskim formacijama u Siriji i situacija oko ruskih raketnih sistema S-400 koje je Turska kupila.

– Amerika pokušava da nametne Turskoj uslove koji su nepovoljni za Ankaru. Politika i strategija koju primenjuju u poslednje vreme, uglavnom po pitanju kurdskog Odreda za samoodbranu/Radničke partije Kurdistana, veoma se negativno odrazila na odnose sa Ankarom. Turska, u stvari, nije želela pogoršanje odnosa, ali SAD joj svojim postupcima nisu ostavile izbora, jer bi prihvatanje uslova Vašingtona značilo udar na sopstveni suverenitet – konstatuje ekspert.

Kako kaže, kupovina sistema S-400 nije političko, nego vojno pitanje.

– Ali njeni saveznici ne samo da joj ne prodaju sisteme PVO, nego se protive kupovini od drugih zemalja… Između Turske i SAD postoji čitav niz ovakvih momenata koji podrivaju poverenje – dodaje Agar.

Prema njegovim rečima, Turska se u početku nadala da će rešiti ta problematična pitanja u kontaktima sa Vašingtonom, ali SAD nisu ništa učinile da podrže njenu nameru.

– Sa Bajdenovim dolaskom na vlast počeo je još teži period. Ne mislim da će Turska odustati od svoje politike balansiranja u odnosima sa Amerikom, ali smatram da će Ankara težiti da izgradi još tešnje odnose sa Rusijom – konstatuje Agar.

Erdogan će se sastati sa Bajdenom na marginama samita G20 u Rimu 30-31. oktobra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here