EPA-EFE
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan (Foto: Arhiva)

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da oko 1.300 kurdskih boraca iz Sirije tek treba da napusti oblasti na severoistoku Sirije, dok ističu poslednji sati petodnevnog dogovora o prekidu vatre.

Erdogan je novinarima, uoči odlaska u Rusiju gde će se sastati s predsednikom Vladimirom Putinom, rekao da je 800 kurdskih boraca napustilo te oblasti i ponovo upozorio da će nastaviti vojnu ofanzivu sa „jačom odlučnošću“ ako kurdski borci ne odu do isteka roka u 22 sata po lokalnom vremenu, prenosi AP.

Ankara i Vašington dogovorili su u četvrtak petodnevno primirje, koje ističe kasnije danas, na severoistoku Sirije, kako bi se omogućilo pripadnicima kurdske Jedinice narodne zaštite da se povuku iz „zone bezbednosti“ koju Turska želi da uspostavi u pograničnom području.

Erdogan je, uoči današnjeg sastanka s ruskim predsednikom u Sočiju, rekao da će s Putinom razgovarati na koji način sirijski ustavni odbor, koji bi trebalo da se sastane krajem meseca, može da doprinese konkretnom napretku, prenosi Rojters.

Turski predsednik se s Putinom sastaje na dan kada ističe petodnevno primirje na severu Sirije, dogovoreno sa američkom administracijom, kako bi se tamošnji Kurdi povukli 32 kilometra od granice s Turskom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime