EPA-EFE
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da oko 1.300 kurdskih boraca iz Sirije tek treba da napusti oblasti na severoistoku Sirije, dok ističu poslednji sati petodnevnog dogovora o prekidu vatre.

Erdogan je novinarima, uoči odlaska u Rusiju gde će se sastati s predsednikom Vladimirom Putinom, rekao da je 800 kurdskih boraca napustilo te oblasti i ponovo upozorio da će nastaviti vojnu ofanzivu sa “jačom odlučnošću” ako kurdski borci ne odu do isteka roka u 22 sata po lokalnom vremenu, prenosi AP.

Ankara i Vašington dogovorili su u četvrtak petodnevno primirje, koje ističe kasnije danas, na severoistoku Sirije, kako bi se omogućilo pripadnicima kurdske Jedinice narodne zaštite da se povuku iz “zone bezbednosti” koju Turska želi da uspostavi u pograničnom području.

Erdogan je, uoči današnjeg sastanka s ruskim predsednikom u Sočiju, rekao da će s Putinom razgovarati na koji način sirijski ustavni odbor, koji bi trebalo da se sastane krajem meseca, može da doprinese konkretnom napretku, prenosi Rojters.

Turski predsednik se s Putinom sastaje na dan kada ističe petodnevno primirje na severu Sirije, dogovoreno sa američkom administracijom, kako bi se tamošnji Kurdi povukli 32 kilometra od granice s Turskom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here