EPA-EFE
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan danas je ponovo zapretio Grčkoj vojnim odgovorom u slučaju da se nastave provokacije kao kada su se nedavno turski vojni avioni našli na meti grčke PVO dok su leteli iznad spornih ostrva u Egejskom moru.

– Ako imaju ostrva i vojne baze i određene pretenzije, koje su nelegalne i pretnje su nama, mi ćemo jednog dana izgubiti strpljenje. Kada ga izgubimo svašta se može dogoditi – rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Sarajevu upitan o poslednjim trzavicama sa Grčkom.

Sistemi protivvazdušne odbrane S-300, koje koristi Grčka, bili su usmereni na turske avione za vreme rutinskog leta iznad ostrva u Egejskom moru.

– Uznemiravanje naših aviona s radarima nije korak koji je dobroćudan – naveo je Erdogan.

Turska je 30. avgusta proslavila državni praznik Dan pobede koji se obeležava u znak sećanja na turske snage koje su proterale grčke vojne snage 1922. godine. Ankara je podsetila da su egejska ostrva predata u posed Grčke u skladu sa sporazumima iz 1923. i 1947, ali pod uslovom da se ne naoružavaju.

Odnosi Grčke i Turske su poslednjih desetak godina u stanju stalnog narušavanja, a 2020. su eskalirali do granice vojnog sukoba kada su obe države poslale brodove u osporavane vode istočnog Sredozemlja. Erdogan je i početkom juna zapretio Grčkoj iz istih razloga, što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice.

Militarizacija grčkih ostrva na istoku Egejskog mora zabranjena je prema sporazumu iz Lozane 1923. i sporazumu iz Pariza 1947. godine. Atina tvrdi da su grčki vojnici raspoređeni na tim ostrvima kako bi ih odbranili od brodova koji im prilaze sa zapadne turske obale.

1 COMMENT

  1. Prvo se gubi strpljenje, kasnije vise. Podseca me na vic u kojem Italijan u lokalu vice da Turci imaju tri problema. Na izlazu ga preteci ceka jedan Turcin. Italijan kaze: To je prvi problem i ide dalje. Srecu ga dva Turcina i pokazuju nozeve. Italijan kaze: To je drugi problem i ide dalje. Sacekaju ga tri Turcina i napadnu ga nozevima. Italijan kaze: To je treci problem i brani se pistoljem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here