EPA-EFE/MURAT KULA
Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je uverenje da će Sjedinjene Američke Države prestati da pomažu kurdskim terorističkim organizacijama u Siriji zabranjenim u Turskoj, kao što su to činile do sada.

– Tokom naših kontakata sa američkim partnerima na ovom samitu izrazili smo žaljenje zbog njihove podrške terorističkim organizacijama Radnička partija Kurdistana, Snage narodne samoodbrane (sirijski Kurdi). Rekli smo da će to naškoditi našim odnosima unutar NATO-a. Siguran sam da u budućnosti SAD više neće pružati takvu podršku – rekao je Erdogan na kraju samita G20 u Rimu.

Turski lider je istakao i da je na sastanku sa Bajdenom izjavio da ne veruje u mogućnost da se u Evropskoj uniji formira sopstvena vojska.

Bajdenov stav o F-16 – pozitivan

Erdogan je dodao i da američki predsednik Džozef Bajden ima pozitivan pristup pitanju nabavke novih aviona F-16 od strane Ankare.

– Razgovarao sam sa Bajdenom o situaciji sa avionima, kako najbolje da rešimo postojeća pitanja. Bajden je pozitivno reagovao na pitanje naše nabavke F-16 – precizirao je turski lider.

– Postoji novac koji moramo dobiti za F-35. Na dnevnom redu je tema aviona F-16 – novi avioni ili njihova modernizacija. Videli smo pozitivan Bajdenov pristup ovom pitanju. Naši ministri odbrane vode ovaj proces – naveo je Erdogan.

U oktobru je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da je Vašington predložio da isporuči Turskoj lovce F-16 u zamenu za F-35 u čiji je program Ankara investirala, ali je isključena pre nekoliko godina nakon što je kupila ruske sisteme S-400.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here