EPA

Turski predsednik Redžep Taijp Erdogan predložio je organizovanje referenduma o promenama ustava kako bi se širom zemlje glasalo o garantovanju prava ženama da nose maramu u državnim institucijama, školama i univerzitetima, javlja portal AlArabia Njuz.

„Ako si odvažan dođi, stavimo to na referendum. Neka narod odluči“, rekao je turski predsednik obraćajući se čelniku najveće opozicione stranke Kemalu Kiličdarogluu koji je predložio zakon kojim bi se garantovalo pravo na nošenje hidžaba.

Približavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora, predviđenih za 2023. godinu, rasplamsalo je raspravu o nošenju hidžaba u toj većinski muslimanskoj zemlji koja je, po ustavu, svetovna država i nošenje hidžaba dugo je bilo zabranjeno u javnoj službi, školama i univerzitetima i institucijama poput parlamenta i vojnim službama.

Agencija AFP, čiju vest prenosi AlArabia njuz, podseća da je Erdoganova vlada 2013. ukinula ograničenja u vezi s nošenjem hidžaba, a za razliku od 1990-ih kada je ta tema izazivala oštru raspravu, danas se njegovoj zabrani ne protivi nijedan politički pokret u Turskoj.

„Grešili smo u prošlosti u vezi s nošenjem hidžaba. Sada je vreme da ostavimo to pitanje i da se ono više ne čuje iz usta političara“, rekao je početkom oktobra čelnik najveće opozicione snage Republikanske narodne stranke (CHP) Kemal Kiličdaroglu.

Sekularna CHP je stranka koju je osnovao utemeljitelj moderne turske republike Mustafa Kemal Ataturk.

Na inicijativu Kiličdaroglua, koju analitičari ocenjuju pokušajem da privuče konzervativne glasače koji podržavaju Erdogana, turski šef države je uzvratio početkom oktobra pozivajući svog političkog protivnika da pristupi promenama ustava u vezi s ograničenjim za nošenje hidžaba.

U skladu sa turskim zakonima, promene zahtevaju da ih usvoji 400 poslanika, bez potrebe za referendumom, pa bi CHP morala da ih podrži.

Istovremeno, sa 360 glasova parlament može zatražiti glas naroda na referendumu.

„Ako to pitanje ne može da se rešiti u parlamentu, mi ćemo ga uputiti narodu“, rekao je Erdogan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here