Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je vojnom operacijom na severoistoku Sirije ukoliko Turske ne dobije kontrolu nad “zonom bezbednosti”.

– Turska namerava da pristupi realizaciji sopstvenog plana na istoku Eufrata u Siriji, ukoliko u narednih nekoliko nedelja ne uspe da se dogovori sa SAD o kontroli turskih vojnika u tom regionu – izjavio je Erdogan.

– Ponestalo nam je i vremena i strpljenja. Niko ne može da nas laže, ni da koristi Islamsku državu kao izgovor. To što se ta teroristička organizacija, koju smo praktično uništili, sakrila iza leđa našeg saveznika (SAD) – to je poseban problem – dodao je on.

Pritom, Erdogan je rekao da Turska nema nikakvu nameru da izlazi iz NATO, niti da odustaje od svojih dosadašnjih saveznika.

Nešto ranije su Ankara i Vašington postigli dogovor o stvaranju koordinacionog centra za zajedničke operacije u zoni bezbednosti na severu Sirije, istočno od reke Eufrat.

Zvanični Damask se kategorički usprotivio tom sporazumu, jer prema mišljenju sirijskih vlasti, to nije u skladu sa očuvanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i nije u skladu sa međunarodnim pravom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here