EPA/Andrej Čukić
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je razmena zarobljenika između Kijeva i Moskve veoma važan korak u pravcu prekida konflikta u Ukrajini.

– Razmena zarobljenika uz posredovanje Turske je važan korak u pravcu okončanja rata. Nastavljaju se naši napori u cilju uspostavljanja mira između Rusije i Ukrajine. Zahvaljujem Putinu i Zelenskom na mogućnosti da se izvrši razmena zarobljenika… I Putin i Zelenski, obe strane su doprinele tome. Naši partneri sada prate taj proces – rekao je Erdogan za TV „Haber“.
On je takođe rekao da svetski lideri treba da razgovaraju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi se „otvorila vrata mira“.
– Nažalost, UN nisu uspele da okončaju taj rat i zaustave krvoproliće, niti da nađu rešenje za energetsku i prehrambenu krizu koje su nastale kao posledica rata. Napori generalnog sekretara UN da se uspostavi koridor za isporuke žita donekle su obnovili poverenje u organizaciju, ali nema sumnje da je potrebno uložiti više napora da bi se rat okončao – rekao je turski predsednik.

Letovi na turski deo Kipra

Erdogan je otkrio da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ranije razgovarao o mogućem pokretanju letova iz Rusije na turski deo Kipra.
Podsetimo, prethodno je kanal Si-En-En Turk objavio, pozivajući se na izvore, da bi letovi mogli da počnu u novembru.

– Naravno, tokom razgovora sa Putinom dotakli smo se pitanja Severnog Kipra… Bili bismo zadovoljni ako bi bili uspostavljeni direktni letovi iz Rusije u turski deo Kipra. Drugi veoma važan razlog je činjenica da Rusija ima veliki turistički potencijal. Jedan od najvažnijih izvora prihoda za Severni Kipar jeste turizam. Verujem da bi priliv turista doveo do značajnog ekonomskog skoka – rekao je Erdogan.

Turski predsednik je rekao i da bi u petak mogao da donese odluku u vezi sa primenom ruskih kartica „Mir“.
Rojters je prethodno javio da bi u petak u Istanbulu trebalo da bude održan sastanak na visokom nivou na kojem će se diskutovati o primeni ruskih platnih kartica.
– Šta nameravamo sada da radimo? Kakve su alternative? Moji ministri vode pregovore o tim alternativama. Posle tih pregovora, nadam se, da ću ih u petak sve okupiti u Istanbulu , održaćemo sastanak i doneti konačnu odluku – rekao je on.
Podsetimo, dve turske banke su saopštile za Sputnjik u ponedeljak da prekidaju primenu ruskih kartica, a u vezi sa sankcijama SAD i Velike Britanije protiv Rusije.
Erdogan se sa Putinom sastano 5. avgusta u Sočiju, kada su ove kartice bile jedna od tema razgovora.
– Sa Putinom smo se dogovorili o rublji. Pošto ćemo obavljati plaćanja u rubljama to će, naravno, doneti novac Rusiji i Turskoj. Tu je i ruska kartica ‘Mir’. Trenutno naših pet banaka radi na tome. Tu takođe ima ozbiljnih pomaka. To je, naravno, veoma pogodan proces za turiste koji dolaze iz Rusije. Pomoću njih mogu da obavljaju kupovinu i plaćaju boravak u hotelu. Naravno, to je veoma, veoma pojednostavljen sistem i za njih i za nas. Tokom ove posete takođe su održani sastanci predsednika Centralne banke Rusije i naše Centralne banke – rekao je tada Erdogan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here