wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Raketni sistem S-400

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je da će ruski protivvazdušni sistemi S-400 biti isporučeni Turskoj u julu.

Turski lider rekao je da je Ankara već kupila oružje od Moskve.

– Ne kažem da će Turska nabaviti S-400. Kažem da ih je Turska već kupila, to je završen posao. Oni će biti isporučeni sledećeg meseca – istakao je turski lider.

Erdoganova izjava usledila je nakon ranije izjave američkog ministra odbrane Patrika Šanahana da je Ankara obaveštena o potencijalnoj zabrani dobijanja borbenih aviona F-35.

Početkom meseca, v. d. američkog ministra odbrane Patrik Šanahan formalno je obavestio Tursku da joj neće biti dozvoljeno da dobije američke lovce F-35 koje je već kupila, ukoliko nastavi sa nabavkom sistema S-400.

Turska je prva članica NATO-a koja je kupila sistem S-400. Turska vojska će koristiti dve S-400 baterije, koje bi trebalo da se sastoje od osam lansera sa 112 raketa i jednom komandnom jedinicom sa dva radarska i dva pomoćna vozila. Kako je najavljeno, sistemima će upravljati tursko osoblje, a ugovor o kupovini sistema S-400 vredan je oko 2,5 milijardi dolara.

Ranije je objavljeno da će prvi sistemi u Tursku ući u julu. Dobijanje ovog protivraketnog sistema činiće Tursku četvrtom zemljom nakon Rusije, Belorusije i Kine koje imaju ovo oružje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here