Erdogan: S Putinom dogovor o besplatnom žitu siromašnima

0
EPA/Andrej Čukić
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio da žitarice poslate u okviru crnomorskog sporazuma treba besplatno da se isporučuju u siromašne afričke zemlje.

Erdogan je ovo saopštio tokom obraćanja u Istanbulu, nakon što je Moskva nastavila u sredu sa učešćem u sporazumu o žitu koji su Ukrajina i Rusija potpsale uz posredovanje UN i Turske, prenosi Rojters.

Krajem jula predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN potpisali su paket od dva dokumenta.

Prvi je memorandum koji se definiše posvećenost UN uklanjanju ograničenja na izvoz ruskog đubriva i poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta, dok drugi definiše algoritam za izvoz ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru duž humanitarnih koridora i uz obaveznu inspekciju.

Moskva je suspendovala, ali potom u sredu obnovila učešće u sporazumu o žitu, nakon što je Ukrajina pružila dovoljne garancije da crnomorski žitni koridor i ukrajinske luke neće biti korišćene za neprijateljstva protiv Rusije.

Kremlj je saopštio juče da se nije obavezao da će ostati u Crnomorskom sporazumu o žitu nakon njegovog isteka 19. novembra i da pre takve odluke treba da proceni da li sporazum funkcioniše.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here