EPA/STR
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je sultan Mehmed Osvajač (osvajač Carigrada 1453. godine) bio lider i vladar pravoslavnih hrišćana, navodi list „Skai.gr“.

U svom obraćanju partijskim činovnicima, on je naglasio da će „džamija Aja Sofija biti otvorena za javnost, kao što su to Plava džamija i Sulejmanija“.

Erdogan je naveo da je “sultan Mehmed Osvajač bio lider pravoslavnih, on im je bio vladar… I mi imamo rimsku pravoslavnu crkvu. Aja Sofija je bila džamija, zatim pretvorena u muzej i sad je ponovo postala džamija”.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine, da se ova svetinja pretvori u muzej. Prva molitva biće održana u petak, 24. jula. Aja Sofija je spomenik svetske kulturne baštine i mnoge zemlje sveta su apelovale na Tursku da ne učini ono što je naumila, jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog sveta i Turske.

Aja Sofija (Sveta Sofija) je izgrađena u šestom veku za vreme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine, kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovoj bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije.

5 COMMENTS

  1. Ovo da je neka pravoslavna zemlja pretvorila dzamiju u crkvu pa to bi brujao ceo svet! Tu bi se opozvali kod vise sudova! Ukljucivsi Crnu Goru ovo je jasno kao dan da su krenu u pokusaj da uniste pravoslavnu veru!

    • Ajd vrati se nazad par stotina godina…Koliko je Dzamija bilo u Beogradu,Nisu……Gde su sada!!?? Porusene,popaljene ni temelj im se nezna!!!!!!!!!!!

  2. Истина је, донекле. Више је православних било у војсци Мехмеда II Освајача, него међу противницима. О поданицима да не говоримо. Уз то, то је било време релативно мирног и сигурног живота за хришћане, махом православне у Турској царевини. Велики терор настао је касније – у 17. веку.

  3. Pa Srbi,Rumuni,Makedonci,Bugari,deo Grka su upravo ucestvovali u Vojsci Mehmeda Fatiha u osvajanju Konstantinopolja kao placenici,u Turskim Istorijskim analima moze se naci kako je prva Srpska konjica usla u Konstantinopolj,samo sto to Srpska Akademija Nauka i Umetnosti vesto krije kao i mnoge druge istprijske cinjenice!!!! Mehmed osvajac nije Celu Crkvu pretvprio u Dzamiju vec pola a druga polovina ostala Crkva gde su Hriscani slobodno mogli se Bogu moliti !!!!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here