Erdogan ujedinio srpske lidere

0

Ne palite balkanski fitilj: Poruka Vučića, Dodika i Dačića Turskoj
 

– Želimo da verujemo turskom ambadoru, ali nemam pravo da negiram i omlovažavam zabrinutost predsednika RS. Želim da zamolim Tursku kao i sve aktere na Balkanu da vode računa o krhkom miru u regionu, jer mnoga su se ovde u prošlosti carstva preplitala i treba se okrenuti budućnosti – rekao je premijer Vučić nakon sastanka sa predsednikom Miloradom Dodikom.
 

Srbe hoće pod tursku zastavu

Dodik je naveo i malo poznat primer da je Turska bila spremna da pošalje vojnike BiH u mirovne misije, ali pod uslovom da tamo odlaze poz turskom zastavom i himnom.
– Naravno da smo mi protiv toga da Turska bude prometer BiH na bilo kom polju, pa ni kada se radi o članstvu u NATO. Možda bi bilo i više pomaka kada se radio o NATO da Tuska nije preuzela ulogu promotera – smatra Dodik.

Za razliku od svog domaćina koji je upadljivo birao reči, Dodik je bio mnogo konkretniji, uveren da je sporna izjava turskog pemijera autentična.
– Turska se kontiunirano meša u unutrašnje stvari BiH i u želi BiH po meri Bošnjaka bez obzira na stavove druga dva naroda. Verujem da je izjava autentična, a na kraju krajeva ambasada Turske u BiH je u nekoliko navrata lagala i to ne bi bilo ništa novo – rekao je Dodik.

Predsednik RS je potom objasnio da se Erdoganova izjava u takvom obimu pojavila u više različitih medija, a da je nekakav demanti iznuđen tek kada je sporni nastup preneo hrvatski "Večernji list".

– Ako su hteli da demantuju onda je to trebalo da učini Erdogan ili njegov portparol ili bar ministar spoljnih poslova Davutoglu, a ne da to čini ambasada Turske koja godinama mešetari u BiH – dodao je Dodik.
 

Ratnihuškačka izjava: Redžep Tajip Erdogan
 

Sporna Erdoganova izjava data u vreme predizborne kampanje u Turskoj nije usamljena, jer je turski lider i u prošlosti često koketirao sa imperijalnom prošlošću Osmanskog carstva. I ova poslednja se tumačila kao deo Erdoganovog pridobijanja glasova ekstremnih glasača koji žale za propašću Otomanske imperije.
 

Budno oko EU

Premijer Vučić je najavio da će i predstavnike Evropske unije upoznati sa slučajem sporne izjave.
– Želimo budno oko EU, jer je Balkan uvek uvek bure baruta i tu se ne može igrasi sa fitiljima i pištoljima.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je takođe prisustvavao sastanku, rekao je da je on prethodni dan upoznao visoku zvaničnicu Stejt departmenta Viktorija Nuland, a da Srbija očekuje reakciju i međunarodne zajednice.

 

– Saglasan sam sa stavovima o neosmanizmu kao novoj političkoj doktrini u Turskoj. U 21. veku to ne može da bude ostvareno kroz novo Otomansko carstvo, ali Turska ima potrebe da bude politički i ekonomski prisutna na Balkanu, gde je u prošlosti tako dugo vladala. I ovo što Erdogen priča je deo te politike, ali i deo turskog poraza u Siriji i u Iraku, pa Erdogen mora u predizbornoj kampanji negde da pokaže svoju moć i za to je našao Bosnu – komentariše za "Vesti" direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković.

 

Kako to rade Austrijanci

Vučić je naveo primer da je celo austrijsko rukovodstvo nedavno odbilo da se sastane sa turskim kolegama upravo zbog Erdoganove izjave da su "svi u Austriji potomci njihovih predaka". Na ovaj način on je demantovao novinare da je Beograd burnije reagovao od svih drugih u regionu zbog problematičnih izjava zvaničnika iz Ankare. On je dodao i da turske ambasade u drugim zemljama nisu reagovale na istovetan način kako su to učinile ambasade u Srbiji i BiH, ali nije precizirao da li to znači da su one potvrdile da je izjava zaista izrečena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here