EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu.

– Turska ne može da kaže “da” članstvu Finske i Švedske u NATO, bez uvrede, to je nemoguće – rekao je Erdogan, prenose RIA Novosti.

On je najavio da će delegacije te dve zemlje u ponedeljak posetiti Tursku, ali je poručio da “ne moraju da se muče” i da dolaze kako bi ubedile Tursku da odobri njihov prijem u NATO, prenosi Rojters.

Ocenio je da bi NATO postao “mesto koncentracije predstavnika terorističkih organizacija”, kada bi Finska i Švedska postale članice tog saveza.

Švedsku je nazvao “gnezdom” terorizma, dodajući “da ima teroriste i u parlamentu”.

– Nijedna od te dve zemlje nema jasan, otvoren stav prema terorističkim organizacijama. Kako možemo da im verujemo? – rekao je Erdogan.

Ankara tvrdi da Švedska i Finska pružaju utočište osobama koje su povezane sa grupama koje smatra terorističkim, odnosno sa Radničkom partijom Kurdistana i pristalicama propovednika Fetulaha Gulena koga optužuje da stoji iza pokušaja puča 2016. godine.

Turska državna televizija TRT Haber javila je i da Švedska i Finska nisu odobrile repatrijaciju 33 osobe na zahtev Turske.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here