EPA
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu je za dlaku izbegnut otvoreni sukob pripadnika Granične policije BiH i obezbeđenja predsednika Turske Redžepa Erdogana.

Kako prenosi portal Klix, do sukoba je umalo došlo zbog odbijanja prolaska kroz redovnu proceduru aerodromske kontrole.

Incident je za portal potvrdio direktor Granične policije BiH, Zoran Galić, koji je pohvalio profesionalizam i reakciju pripadnika Jedinice granične policije BiH, zahvaljujući kojima je, kako kaže, sve ipak prošlo bez problema.

– Oni koji dolaze u BiH moraće da poštuju zakone BiH, a ne da pokušavaju da budu iznad njih. Pohvaljujem reakciju Jedinice Granične policije BiH jer da oni nisu bili profesionalni i na nivou na kojem treba da budu, došlo bi do otvorenog sukoba – rekao je Galić.

On je dodao da članovi Predsedništva BiH kada putuju u inostranstvo uvek poštuju zakone drugih država.

Do sukoba graničara i pripadnika obezbeđenja je, kako se navodi, došlo na pisti, kada su prilikom sletanja članovi obezbeđenja Erdogana odbili da prođu redovnu kontrolnu proceduru.

Usledio je, kažu, najpre verbalni, a zatim i kratki fizički okršaj pripadnika Granične policije i obezbeđenja turskog predsednika.

Klix tvrdi da je nakon prepirke došlo do naguravanja, te da su članovi obezbeđenja Erdogana iz aviona izvukli oružje koje su stavili za pojas, a sve se smirilo kada je na pistu kročio turski predsednik.

Galić je za Avaz rekao da je u incidentu učestvovalo desetak pripadnika obezbeđenja turskog predsednika.

– Bili su agresivni, ponašali su se kao da su u svojoj zemlji. Uopšte ne poštuju naše zakone. Došlo je do naguravanja kada je obezbedenje predsednika Erdogana odbilo proceduru i redovne kontrole. Zaslužili su da svi budu privedeni i lišeni slobode – rekao je.

Sve to, kazao je, dogodilo se u prisustvu predstavnika Predsedništva BiH.

2 COMMENTS

  1. Nevolim ja turčina ali obezbedjenje ima diplomatski status i kao takvo nepodleže proveri ,bilo kog predsednika u svetgu,to očigledno neznaju lokalni panduri.Možda su još hteli i da pretresu Erdoganovu torbu,neznalice

  2. Ne lupetaj,postoje propisi za strane drzavnike i njihovo obezbedjenje sto znaci da pri ulasku na terminal ako ih sluzba domacina pita za oruzje koje unose e onda moraju da pokazu s cim raspolazu i to je to.Obicno se unapred to odradi i samo je formalnost kad dolaze ,verovatno je ovde lose planirana poseta. Kakva drzava takva i policija a turske kabadahije od obezbedjenja su poznate sirovine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here