Eskalacija nasilja do 2015. na Balkanu?

0

Policija u borbi protiv organizovanog kriminala

 

Organizovani kriminal na zapadnom Balkanu i dalje ugrožava evropsku sigurnost jer su balkanske države postale jedna od glavnih zona za ulazak kriminalnih struktura na prostor EU.

 

Trgovina drogom, duvanom i ljudima smatra se glavnom kriminalnom delatnošću u regiji i donosi veliku zaradu ljudima koji su u to uključeni. Zbog toga je i povezanost pranja novca i organizovanog kriminala i dalje bitan problem, piše u tom izveštaju.

U dokumentu se upozorava da je u zemljama regije došlo do jačanja veza između organizovanog kriminala, političkih elita i ratnih zločinaca, zbog čega je moguće da upravo kriminal bude u razdoblju do 2015. godine glavni uzrok eskalacije nasilja i haosa u regiji.

 

Plan nove administracije je da se vrlo aktivno uključi u suzbijanje organiziranog kriminala u regiji, navode autori izveštaja.

 

Kongresna istraživačka služba, koja je izradila ovaj dokument, analizira među ostalim i unutrašnju bezbednost SAD-a, borbu protiv širenja oružja za masovno uništenje i terorizma. U nekoliko izveštaja upozoravali su na potrebu direktnijeg angažmana SAD-a na zapadnom Balkanu, i zbog potreba obezbeđenja unutrašnje bezbednosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here