youtube.com/Rusvesna.su 1945

Turske snage i sirijski pobunjenici sukobili su se danas sa vladinim trupama na severozapadu Sirije, koje su podržali ruski ratni avioni u intenzivnim sukobima oko poslednjeg bastiona pobunjenika u Siriji, saopštili su ruski i turski zvaničnici.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je više od 50 sirijskih vojnika ubijeno u blizini Idliba u znak odmazde za vazdušne udare u kojima su poginula dva turska vojnika, a pet ih je ranjeno.

Razgovori između Moskve i Ankare, koji podržavaju različite strane u sirijskom devetogodišnjem ratu nisu uspele da postignu kompromis i prevaziđu direktnu konfrontaciju u provincijama Alepo i Idlibu, preneo je Rojters.

Istovremeno, iz Ženeve je stigao apel prvog čoveka Agencije za izbeglice Ujedinjenih nacija da se odmah obustave neprijateljstva kako bi se omogućila evakuacija više stotine hiljada izbeglica u bezbednu zonu.

Današnji sukobi usledili su dan nakon što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zapretio da će otpočeti vojnu operaciju protiv sirijskih vladinih snaga, ako se ne povuku iz područja koja drže pobunjenici.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Turska pružala artiljerijsku podršku militantima i da su tom prilikom ranjena četvorica sirijskih vojnika.

Ruski ratni avioni su zatim napali militante koji su probili vladine položaje u dve oblasti u provinciji Idlib, omogućavajući sirijskoj vojsci da ih odvrati, saopštilo je rusko Ministarstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here