Tanjug
Gabrijel Eskobar

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da se ne sme dozvoliti Rusiji da iskoristi svoj rat protiv Ukrajine da zaustavi napredak zemalja Zapadnog Balkana i naglasio da se moraju udvostručiti napori za postizanje kompromisnog sporazuma između Kosova i Srbije, objavljeno je na sajtu američke ambasade u Albaniji.

Eskobar je rekao da ljudi na Zapadnom Balkanu suviše dobro znaju kakav haos izaziva sukob, da Rusija ne vodi dovoljno računa o najboljim interesima zemalja regiona, a pozdravio je to što su zemlje regiona čvrsto uz Evropsku uniju i slobodni svet u osudi ruske “ilegalne invazije” na Ukrajinu.

– Ne smemo dozvoliti Rusiji da iskoristi svoj rat po izboru da zaustavi napredak zemalja Zapadnog Balkana. Rusija ne vodi računa o najboljim interesima ovih zemalja. Vaše ekonomije su vezane za Evropu. Vaši najveći trgovinski partneri i investitori su u Evropskoj uniji. A vaša budućnost je u Evropi kao punopravnih članica Evropske unije – poručio je Eskobar.

Naglasio je da na Zapadnom Balkanu ima mnogo posla da se uradi, da treba raditi na ekonomskoj integraciji regiona i na pronalaženju trajnih kompromisa i trajnih rešenja za nerešene sporove.

– Iskoristimo ovu krizu da osiguramo da buduće generacije ovde na Zapadnom Balkanu žive u zemljama koje su potpuno integrisane u Evropsku uniju, u celini Evrope, slobodne i u miru. Sjedinjene Države žele da budu vaš partner u tim naporima. Moramo iskoristiti ovaj primer da udvostručimo naše napore za postizanje kompromisnog sporazuma između Kosova i Srbije i da zaustavimo akcije koje ugrožavaju stabilnost i napredak u Bosni i Hercegovini – naveo je Eskobar.

Prema njegovim rečima, svet se promenio zbog ruskog rata protiv Ukrajine, a izliv podrške Ukrajini u poslednjih nekoliko dana bio je izuzetan.

– Pridružujemo se međunarodnom pozivu svim zemljama, a posebno onima u Evropi, da poštuju međunarodno pravo i nedvosmisleno odbace rusku ilegalnu invaziju na svog suseda u Ukrajini. Taj poziv čule su zemlje Zapadnog Balkana. Pozdravljam ih što su čvrsto uz Evropsku uniju i slobodni svet – kaže Eskobar.

On je naglasio da se Rusija mora pozvati na odgovornost i da se mora pomoći Ukrajini da potisne “ruske invazione snage pre nego što se zločini umnože i sukob dodatno destabilizuje Evropu”.

– Koordinisane akcije saveznika i partnera brzo su pojačale pritisak na Vladimira Putina. Ukrajinske snage usporavaju invaziju i nanose značajne gubitke ruskim snagama. Naše sankcije su isključile Rusiju iz globalnog finansijskog sistema i ruska ekonomija počinje da implodira. Putinova agresija na Ukrajinu će Rusiju mnogo koštati, kako ekonomski tako i strateški. Ruski narod zaslužuje više od svoje vlade od ogromne cene za svoju budućnost koju je izazvala ova invazija. Ali kada se napiše istorija ove ere, pokazaće se da je Putinov izbor da pokrene neprovociran, nepravedan i smišljen napad učinio Zapad ujedinjenijim, a Rusiju eksponencijalno slabijom – naveo je Eskobar.

Naglasio je da su sloboda, demokratija i ljudsko dostojanstvo sile daleko moćnije od straha i ugnjetavanja.

– U borbi između demokratije i autokratije, između suvereniteta i potčinjavanja, nemojte pogrešiti: sloboda će prevladati. Evropa i Zapadni Balkan će izaći još jači – poručio je Eskobar u tekstu objavljenom na sajtu američke ambasade u Albaniji.

3 COMMENTS

  1. I to se našao baš da saopšti najvećibugnjetavač na svetu , jedan Amerikanac , čija drzava je izazvala ukupno 52 ratna sukoba od WW2 !
    Sram vas bilo gdine eskobar , stiditeli se vaših postupaka ili vam je obraz ko djon od vojničke čizme !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here