EPA/Georgi Licovski
Gabrijel Eskobar

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je nadu da će se Srbija pridružiti ostalim državama Zapadnog Balkana i uvesti sankcije Rusiji posle formiranja nove Vlade.

– Skoro sve države Zapadnog Balkana su se usaglasile na način da učine da Rusija plati cenu za to (invaziju) kroz sankcije, kroz podršku Ukrajini i njenom narodu. Nadam se da će se Srbija pridružiti toj grupi i da će se uskladiti sa sankcijama kada formira Vladu – rekao je Eskobar u onlajn obraćanju na Samitu demokratije Jugoistočne Evrope, koji je održan u Budvi.

Tema skupa, koji je okupio zvaničnike EU, SAD, Velike Britanije i regiona bila je: “Rat u Evropi: Uticaj na Balkanu”.

Srbija je jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji iako se saglasila sa rezolucijama Ujedinjenih nacija (UN) i deklaracijama Evropske unije kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, a zvanični Beograd takav stav pravda “zaštitom vitalnih interesa zemlje”.

Američki izaslanik za Balkan je pozdravio to što su i EU i NATO ponovo potvrdili “politiku otvorenih vrata”.

– Mislim da je važno što je EU ponovo potvrdila svoju politiku otvorenih vrata. I ta politika se ne odnosi samo na Ukrajinu i druge države pod rizikom, već nas takođe podseća da je još šest zemalja u redu pre Ukrajine – istakao je Eskobar.

On je ukazao da su države Zapadnog Balkana ostvarile “ogroman napredak” i “impresivne reforme” i izrazio nadu da će Evropa realizovati u praksi ono što govori danas kada su u pitanju evroaintegracije Zapadnog Balkana.

8 COMMENTS

 1. Srbija je trenutno jedina slobodna država u Evropi (i R. Srpska, naravno) i još uvek se nekako odupire histeriji Zapada. Izaslanici, poput ovog Eskobara, nemaju verovatno pojma o istoriji, tradiciji srpskog naroda. Znaju samo za silu i silom pokušavaju da sprovode svoju volju zarad svojih cijeva.
  Iskreno, nadam se da Srbija nikad neće uvesti sankcije Rusiji, pa šta košta da košta.
  EU ima velike šanse da se raspadne jer, realno, glavnu reč ne vode države evrope nego SAD. Prema tome, takvoj organizaciji ne treba težiti i pored ogromnog napretka i impresivnih reformi. A NATO je zločinačka, aresivna organizacija u službi američkog krupnog kapitala pa prema tome, ni tamo nam nije mesto.

 2. Cenjeni Gospodine Eskobar u vezi Sankcija Rusiji iz Beograda , duugo ćevte se načekati , to se neće dogoditi u ovom milenijumu !

 3. Kao što ste jih uveli vi? Vi sve što vam treba i dalje kupujete, ne pravite nas glupima! Nije samo Pablo bio kriminalac, evo ga još jedan! Izgleda, da to dolazi sa prezimenom!

 4. Kakav idiotizam.Oi izazvali rat u Ukrajini i sada Srbija treba to da prizna da su eto oni bili u pravu;Kakav idiotizam.Djaba im njihova propala EU..Srbija jos ceka da joj Karla de Porte naredi da uvede sankcije ili Karl Bilt ili Havijar Solana ili Vesli Klark

 5. Ma samo vi sanjate, kao onaj magarac kad ga je vuk zgrabio pa je mislio da Sanja!
  Samo na Demoktatski nacin se ide napred! A ne lazima i propagandom, poceti od Presednika Vucica i svih drugi sto stoje iza njega!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here