EPA-EFE/Georgi Licovski
Gabrijel Eskobar

Specijalni predstavnik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan sudio je zapaljivu retoriku koja je proizašla nakon odluka visokog predstavnika u BiH, i ponovio kako “rata u Bosni i Hercegovini neće biti”.

Na pitanje da li podržava Kancelariju visokog predstavnika i namere ovog zvaničnika međunarodne zajednice da nametne izmene izbornog zakonodavstva, i da prokomentariše reakcije u javnosti, uključujući i onu lidera SDA Bakira Izetbegovića, Eskobar je istakao podršku SAD i zemalja Kvinte ulozi visokog predstavnika kao važnog dela Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Što se tiče nedavne odluke o nametanju izmena izbornog procesa, mi ih podržavamo. Te će promene eliminisati govor mržnje, regulisaće korišćenje javnih resursa za stranačku korist i stvoriti određenu transparentnost u procesu – kazao je Eskobar.

Odbacio je upotrebu neprimerene retorike.

– Međutim, ono s čim se ne slažem, ne slažem se s nekim delom retorike koju su neke političke stranke koristile kao rezultat toga. Izbore treba iskoristiti kao priliku za jačanje demokratije u Bosni i Hercegovini i stvaranje mirne tranzicije vlasti između onih koji su izabrani i onih koji nisu izabrani . naglasio je zvaničnik Stejt departmenta.

Također, oštro je opovrgao insinuacije o mogućem sukobu.

– I zato odbacujemo bilo kakve reference na sukobe, na rat. Moram još jednom da ponovim da rata u Bosni i Hercegovini neće biti. Međunarodna zajednica je jedinstvena u zaštiti bezbednosti Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage. Te mirovne snage će ostati. Zato podstičem lidere političkih stranaka na svim stranama da se uzdrže od komentara koji podižu napetosti u zemlji – podvukao je.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here