EPA/Georgi Licovski
Gabrijel Eskobar

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da misli da se nazire početak poboljšanja odnosa između Beograda i Prištine.

– I moram reći da je sastanak predsednika Vučića s premijerom Kurtijem bio zaista dobar, vrlo profesionalan i miran. Bilo je ohrabrujuće videti taj nivo otvorenosti u prisustvu visokog predstavnika EU Borelja i gospodina Lajčaka – rekao je on za N1.

Eskobar je kazao da su ohrabrivali Prištinu da bude konstruktivnija i fleksibilnija, kao i da je video da za to postoji volja. Poručio je, između ostalog, da niko ne treba da strada zbog registarskih tablica i da dve strane treba da budu okrenute evropskim rešenjima.

– Mislim da moramo zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija i preći na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa – naglasio je.

On je naveo da je došao s porukom da u međunarodnoj zajednici vlada ogromna zabrinutost zbog potencijalne eskalacije nasilja povodom mera koje je implementirala kosovska vlada.

– Tokom posete Prištini, Mitrovici i Beogradu stekao sam utisak da su sve strane posvećene traženju mirnog rešenja za izlazak iz ove krize. I to je poruka koju ću odneti u Vašington: verujem da će obe strane iznaći kompromisno rešenje koje će narodu na Kosovu omogućiti miran život – rekao je Eskobar.

“ZSO mora da bude implementirana”

Eskobar je ranije rekao da Zajednica srpskih opština mora da bude implementirana, jer je ta obaveza prihvaćena u Briselskom sporazumu 2013. godine.

Upitan da li je dobio neke garancije o rokovima za to, Eskobar odgovara – “mi ne postavljamo rokove”.

– Jedini zahtev, ako se to tako može nazvati, jeste da to mora biti sledeće na dnevnom redu. Dakle, moraćemo da razgovaramo o toj zajednici i o tome kako ćemo je implementirati. To jeste postojeća obaveza, jeste potpisano u sporazumu, i taj je sporazum u kosovskoj vladi već prošao kroz razne procese kojima je i potvrđen – istakao je on.

Eskobar je već izneo zabrinutost zbog potencijalne eskalacije sukoba na severu Kosova. Na pitanje da li zaista postoji potencijal za konflikt, odgovara – “nadam se dan ne”.

“Niko ne treba da umre zbog registarskih tablica”

– Nadam se da ljudi shvataju kako niko ne treba da umre ili da bude povređen zbog registarskih tablica. Ali, bez obzira na to čemu se nadamo, mi istovremeno radimo na pitanjima bezbednosti i stabilnosti Kosova, kao i ostatka regiona. Kfor je prisutan, Euleks je prisutan, imamo veoma blisku saradnju s obe vlade i pokušavamo da razrešimo sva sporna pitanja, pre nego što nastane situacija koja bi mogla eskalirati u sukob. I nadam se da se to neće desiti – dodao je.

Na pitanje zašto bi Srbiji bilo u interesu da prizna Kosovo, ako se to od nje očekuje, on je rekao da treba da se zaboravi da je Kosovo Srbija, dodajući da će Kosovo i Srbija, kako smatra, u budućnosti biti povezani kroz razne sporazume i da će imati dobre odnose.

– Mislim da moramo zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija i preći na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa. Dakle, vi imate zajedničku budućnost. Dvadeset prvi vek biće za ovaj region vek ekonomskih prilika. Na kraju ćete svakako imati dobre odnose s Kosovom, bićete povezani s Kosovom, Albanijom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. Dakle, što pre razrešimo ova sporna pitanja, pre ćemo doći do tih budućih šansi – zaključio je Eskobar.

14 COMMENTS

  1. Нећемо заборавити да је Косово Србија, али нећемо заборавити да је Аљаска Русија, да Тексас и Нови Мексико припадају Мексику и да не идемо даље, за сада је довољно ово да памтимо.

  2. Za Krim nema sekiracije. To je Rusija. I to ne samo po prici, nego je Krim deo Rusije.
    Po prici i ostroumnim komentarima iz UK – Kosovo je Srbija. Ali samo po digitalnim komentarima Srba razbacanih po Jevropi i svetu, casnih i velikih junaka iza kompjutera.

  3. Smrt NATO zločincima i Americi!
    Ti ćeš,licemeru jedan,da kažeš da Kosovo nije Srbija!!?

  4. Trebalo bi zaboraviti da je SAD kaubojska drzava nego drzava indijanaca kako bi to bilo da se ispravi genocid nad jednim skoro istrebljenim narodom

  5. Vecina Srba sa Kosova imaju ,i licne karte i Tablice Drzave Kosova, Réciprocitét Znaci Svi kosovari bez obzira koji jezik govore,imace Kosovske Dokumenta i Tablice,I Kosovski Drzavljani ce imati ISTA Prava kao Srbski Drzavljani,Sto se TICE prelaska medjudrzavne Granice ,Kosova i Srbije tako je ti Prosto

  6. Kada bi u nekoj drugoj državi tako rekao bio bi osudjen i proteran!
    Kada bi Srbija imala pravog coveka za
    Presednika Srbije nebi se sve ove gluposti desavale!
    Rezolucija 1244 UN i ZSO još nisu
    sprovedeni u delo sta se okleva .

  7. Nema roka dok se eksploatišu bogatstva na KiM koju treba da proglasimo okupiranom teritorijom pod upravom NA TO. OUN više niko ne poštuje. Moramo da gladimo da bi u miru produžili nerešenost koja odgovara eksploatatorima bogatstava i otetih imovina srba.

  8. Problem kosova imuke sa sipcima datiraju jos iz doba Titovine,on im je cak i kumovao.Nikada nece biti mira dokle god su dole sipci….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here