Nikola Jović, mladi košarkaš Mege bio je tema nove kolumne ESPN–a.

Poznati američki košarkaški novinar Adrijan Vojnarovski bavio se talentovanim mladim košarkašima i jedan ceo segment posvetio Nikoli Joviću.

Jović je igrač koji je Vojnarovskom zapao za oko tokom dvonedeljnog boravka u Evropi i uz Viktora Vembanjamu sve druge prospekte ostavio “u prašini”:

Joviću je ovo prva profesionalna sezona, a Vojnarovski ga je pratio od treće utakmice u ABA ligi i impresioniralo ga je koliko je Jović zapravo miran,a s obzirom da igra za Megu, odmah su krenula poređenja o “sledećem Jokiću”.

Protiv FMP, Vojnarovski je gledao Jovića koji je za 24 minuta ubacio 12 poena od čega 9 u prvoj četvrtini, pogodio je i jedan flouter iz pik end roka i svoj posao u odbrani odradio vrlo dobro za nekoga ko u tom momentu ima samo 17 godina.

– Osećao sam se dobro na terenu i mislio sam da će mi poći za rukom šta god da pokušam – objasnio je Jović Vojnarovskom i ostalim američkim kolegama svoju igru posle utakmice.

Luka Dončić i Riki Rubio su sa 13 godina već polako spremani za seniorsku košarku, a Jović je u tom momentu trenirao vaterpolo u Partizanu i tek ponekada trenirao u KK Sava.

– Bio sam mršavi klinac i uglavom se moja igra bazirala na šutu. Nisam voleo da ulazim u reket tada – objasnio je Jović.

Za njegove košarkaške talente mnogi nisu znali jer prošle godine nije bilo juniorskih turnira, jer jelte, pandemija koronavirusa to nije dozvolila, a prethodno je u martu bio MVP juniorskog turnira Evrolgie u Beogradu sa 29,3 poena, 10,3 skoka i 4,5 asistencija u proseku i to na 66% šuta za 2 i samo 17% za 3.

Jović ume da igra košarku, šutira iz svih mogućih pozicija, a Vojnarovskog posebno oduševljava šut sa jedne noge iz okreta i to sa polu ditsance. Sa lakoćom rešava niski post i odličan je skorer, a tek će napredovati u igri, posebno u segmentu kontrole lopte i donošenja odluka kako u napadu tako i u odbrani.

Jović voli Durenta, Ingrama i Džulijusa Rendla i voleo bi da jednog dana zaigra u NBA ligi, sam je potvrdio da mu se sviđa kako se košarka igra u Americi i da se anda da će uskoro otići tamo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here