Ešton: RS je kriva za sve

0

"Politička situacija nastavlja da se pogoršava. Došlo je do pada u komunikaciji političkih lidera, do porasta razjedinjujućih izjava iz RS i međuetničkih nesuglasica u Federaciji BiH", istakla je Eštonova u izveštaju, prenosi list "Dnevni avaz".

 

RS prekršila Dejtonski sporazum: Ketrin Ešton
 

Ona je navela da je vrlo malo napretka postignuto u ključnim reformama, posebno u odnosu na pet ciljeva i dva uslova Saveta za implementaciju mira (PIC) neophodnih za transformaciju i zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Najviši diplomata EU smatra da je sigurnosna situacija stabilna, izražavajući uverenje da će takva i ostati uprkos mogućem nastavku političkih tenzija i nacionalističkoj retorici.

Eštonova je upozorila da su politički lideri RS "povremeno" dovodili u pitanje integritet BiH i otvarali pitanje mogućnosti secesije.

"Republika Srpska je otvoreno prekršila anekse 2, 4 i 10 Dejtonskog sporazuma i odbila da poštuje autoritet visokog predstavnika iz Aneksa 10. Vlada RS odbila je i da se povinuje odluci OHR-a od 18. septembra 2009. godine i bilo kojoj drugoj sličnoj odluci. Najavljeno je i da će tužiti sadašnjeg i druge visoke predstavnike zbog zloupotrebe bonskih ovlašćenja", navela je Eštonova.

Prema njenoj oceni, ekonomska kriza i dalje ostavlja dubok trag u zemlji. Kašnjenje plata i loši uslovi rada izazvali su brojne štrajkove, podsetila je Eštonova i dodala da je domaća policija profesionalno obavila posao i da ti neredi nisu imali uticaja na sigurnosnu situaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here