Ešton: Sve je u rukama Srbije

0

Srbija treba da nastavi sa dostignućima: Ketrin Ešton
 

 

"Srbija sada treba da nadograđuje nedavna dostignuća i da nastavi da napreduje u svojoj evropskoj agendi, sto mi u potpunosti podržavamo. Brzina ovog procesa zavisi od Srbije", poručila je Eštonova.

 

Ona je naglasila da je Zapadni Balkan glavni prioritet spoljne politike Evropske unije.

"To je region u koji je EU uložila velike napore tokom poslednje dve decenije i region u kojem smo preuzeli najveću odgovornost. Ostajemo posvećeni evropskoj perspektivi čitavog regiona, ali konsolidacija stabilnosti i napretka ka EU u suštini ostaje odgovornost vlasti i građana u regionu", istakla je ona.

Vladavina prava u Srbiji od velikog značaja

 

Ostale značajne oblasti u kojima treba da se ostvari napredak tiču se, navela je Eštonova, vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i efikasne primene zakona.

"Vrata Evrope su otvorena za zemlje regiona kada uslovi budu ispunjeni, a mi radimo sa njima da se to postigne", poručila je Eštonova u intervjuu "Večernjim novostima".

Ona je rekla da su u toku konsultacije između zemalja članica EU o prijavi Srbije, s ciljem da se pronađe najpogodniji trenutak za
odluku o tome .

Eštonova je ocenila da je prošla godina bila značajna za odnose između EU i Srbije. Liberalizacija viznog režima, odleđivanje Prelaznog sporazuma i podnošenje aplikacije za članstvo su među najznačajnijim prekretnicama.

"Ono što je Srbija ostvarila tokom prošle godine pokazuje da je sposobna da sprovede reforme i ostvari dobar napredak. Verujemo da će Srbija nastaviti saradnju s Međunarodnim sudom u Hagu, da bi nastavila da se kreće napred na svom evropskom putu", istakla je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here