Estradnim trikovima zavode birače

0

Uočljivo tamna put ovog Šumadinca, poput prirodnog izdanja predsednika SAD Baraka Obame, podgrejala je sumnje da je Stevanović na pravom tragu da postane "zavisnik" očigledne želje za podmlađivanjem.

ISTINE I ZABLUDE: Tadić, Ljajić i Drašković

 

 

Ali, nije i jedini koji se prepustio blagodetima kozmetike, godinama unazad svojstvenim samo estradi. Među političarima ima i onih koji su u podmlađivanju otišli nekoliko koraka dalje, uvodeći botoks i silikone u državne institucije.
 

Priča o zatezanju čela, a prema nekim spekulacijama i celog lica, prati lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića (64), još iz vremena dok je bio šef diplomatije. Upućeni kažu da je "remont face" radio pod budnim okom supruge Danice Drašković, a kosi farbom dao "prirodno smeđi" ton. Njegovim stopama pošao je i lider Nove Srbije Velimir Ilić (59), kada je pre koju godinu zaseo u fotelju ministra infrastrukture. Šuškalo se uveliko da je čelo "ispeglao" botoksom, ne bi li svom licu dao "deceniju manje".

(NE)OSNOVANE PRIČE: Čedomir Jovanović

Tako se, kako kaže sociolog Stjepan Gredelj, pokazuje na delu da između estrade i domaćih političara više i nema razlike.

 

– Klovnovi ovde, klovnovi tamo, samo što ovi prvi na tome zarađuju hleb, pa im je izgled bitna komponenta za nastup, a ovi drugi, koji se uglavnom šetaju s mobilnim telefonom u rukama, očito su vođeni potrebom da u elektronskim medijima budu lepši… valjda kad već ne mogu da izgledaju pametnije, pa da se nekako dodvore biračima – veli Gredelj, i ukazuje da su "krivci" za novu političku pomamu podmlađivanja inostrani državnici, ali i domaća estrada.
 

Kao primere svetskih uticaja, on iznosi pažljivo osmišljeni izgled Baraka Obame, ukazujući da je u toj grupi kineski predsednik Hu Đintao koji savršeno izgleda bez sedih vlasi i za svoje godine prilično zategnutog lica.

 

Aleksandar Kapriš

Gredelj podseća kako su se trendovi u poslednjim decenijama menjali, ali i bili daleko od solarijuma, botoksa i plastične hirurgije. U modi su bili brada i brkovi, a onda ih je smenio trend nošenja naočara, makar to bila obična stakla. U tim modnim talasima sada plivaju i domaći političari kako bi, i na taj način, izazvali pažnju birača.

 

Sa ovim sociologom se slaže i poznati beogradski frizer i stilista Aleksandar Kapriš, koji trend podmlađivanja tumači vidnom potrebom nekih političara da budu estrada. To je, kako kaže, odraz specifičnog balkanskog mentaliteta izmešan sa zapadnim uticajima.
 

Kod srpskih političara danas je ponajviše u trendu farbanje kose, što je davnih dana uveo Josip Broz Tito. Njegovim naslednikom na tom planu može smatrati i bivši šef smanjene SRJ Vojislav Koštunica. Lider Demokratske stranke Srbije, iako uskoro ulazi u 67, bez sedih je u kosi i mada o tome nikada nije progovorio, uveliko se priča da zasluge nema genetika, već frizer, čiji identitet vešto skriva. Da je reč o farbanoj frizuri, dokaz su fotografije na kojima je kao predsednik SRJ bio "crnomanjast", a kao srpski premijer smeđ.
 

Plastični Berluskoni
 

Svetski plastični hirurzi tvrde da je u poslednje dve godine broj muških pacijenata porastao za neverovatnih 51 odsto, od čega 17 odsto radi fejs-lifting, a više od polovine ubrizgava botoks.

 

Silvio Berluskoni

Pionir u plastičnim zahvatima je italijanski premijer Silvio Berluskoni, koji je priznao samo peglanje podočnjaka, iako mnogi veruju da je radio puni fejs-lifting. "Doterivao" se i francuski predsednik Nikola Sarkozi, a evropski poverenik za trgovinu Piter Mendelson je bore ublažio botoksom, dok je "obešene" obraze podigao veštačkim implantatima.

Njegovom kolegi, ministru za rad Rasimu Ljajiću (46), pripisivano je da je prirodnu boju kose, navodno, uspeo je postigne turskom biljkom kanom, ali je on to demantovao, tvrdeći da mu ne pada napamet ovaj eksperiment na glavi.
Kapriš ističe da je efekat dobrog tona kose kod muškaraca teže postići nego kod žena koje i ne žude za prirodnim. Ukazuje i da majstoru od zanata nije teško perfektno da sredi pripadnika jačeg pola.
 

Silikonska poslanica
 

Ženski politički milje sklon je doterivanju, pa niko nije bio naročito iznenađen kada se nedavno šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija (58) pojavila "opeglanog" lica.

 

"SUMNJIVE": Nada Kolundžija i Jelena Trivan

"Radila je botoks", čuli su se komentari. Ulepšavanje njene puno mlađe koleginice portparola, DS Jelene Trivan (37) osvanulo je i na par sajtova koji su fotografijama "pre i posle" potkrepili tvrdnje da ima "silikonska usta", ali i sumnje da lice sređuje botoksom. Članica UO NIS i supruga Vuka Draškovića, Danica (64), osim silikonskih usta, kako se priča, podvrgla se i hirurškom zatezanju lica.

– Teškoću predstavlja lenjost muškaraca da redovno tretiraju kosu u salonu, pa kad sede vlasi krenu iz temena vidi se da je kosa farbana. Naravno, ima izuzetaka i njima svaka čast – kaže Kapriš.
 

Aktuelnog srpskog predsednika Srbije Borisa Tadića prate istine i zablude o tamnim tufnama u sedoj kosi koje su već prerasle u urbanu legendu. Ima onih u Tadićevoj Demokratskoj stranci koji se kunu da je ta "šarena" frizura prirodni odraz starenja. Ali, i drugih koji tvrde da je plod "dorćolskog frizeraja", po uputstvima Tadićevog školskog druga i direktora PR agencije MC Erikson, Srđana Šapera.
 

"Mlađani" Dinkić na bilbordu
 

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić nije vršio kozmetička doterivanja uživo, ali je toliko zategao lice na bilbordima u prethodnoj predizbornoj kampanji da su Beograđani šaljivo govorili da ga na tim slikama "ni rođena majka ne bi prepoznala".
– U svetu su takve i druge stvari odavno rađene, ali naravno kod nas sve kasni. Pokazalo se, međutim, da to nema efekta na posao koji političari rade. Šezdesetih godina predsednik SAD Džon Kenedi i filmska diva Merlin Monro bili su prvi zvanični spoj politike i estrade i prototip onoga što mi sada imamo kod nas, kaže Kapriš.

– Kod nas se od svega pravi legenda. Nepotrebno. Kod Tadića je to prirodno, nastalo usled pigmentacije, ili genetski. Naravno, mi smo takav narod da ćemo izmisliti scenario kako bi objasnili nešto što nema potrebe da se objašnjava, kaže Kapriš.
 

Da ne sliče Krajišniku
 

Priča se da je osnivač Demokratske stranke, Dragoljub Mićunović (80), snežnim obrvama dao sive tonove. Njegov znatno mlađi kolega Čedomir Jovanović (39), lider Liberalno-demokratske partije, pincetom oblikuje prilično kosmate obrve, a iz estetskih pobuda je skupocenom protezom ispravljao prednje zube, može se čuti u parlamentu.
"Imamo političare koji angažuju ljude čiji je posao da kažu, recimo, "moramo da ti stanjimo obrve da ne ličiš na Momčila Krajišnika", kaže Gredelj i dodaje da je reč o timovima koji na tom poslu zarađuju novac.

On ukazuje da su mentalitet Balkana i zaostalost iznedrili to vizuelno, stavivši ga u prvi plan.
 

– Zato su žene počele da izgledaju kao loši transvestiti, a muškarci verovatno zbog sve manjeg broja lepih dama, a željom za njima, nesvesno pribegli doterivanju, karakterističnom za slabiji pol – zaključio je poznati frizer i stilista, dodajući da su političari, ali i neki drugi ljudi u Srbiji, umislili da su "plastični-fantastični".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here