Eterična ulja smiruju kašalj i otčepljuju nos

0

jcdhe.jocogov.org
Dovoljno je sipati nekoliko kapi određenog eteričnog ulja u aroma lampici. Ili se inhalirati
 

Za začepljen nos pomaže nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili kajeputa u aroma lampici, savetuje aromaterapeut Matilda Ivaniš Knez. 

Ako je stanje teže, dodaje, kap tih ulja stavi se u pola litra vrele vode i inhalira se dete pod peškirom, zatvorenih očiju zbog sluznice. Za veoma malu decu, kako se ne bi opekla, sigurnije je kapnuti kap ulja na vaticu i ostaviti pokraj krevetića. 

– Osnovno je da se koriste samo organska kvalitetnija ulja vrhunske čistoće jer imaju veću delotvornost. Ulja na deci ne koriste se preventivno, posebno ne kod mlađih od dve godine, i uvek se treba posavetovati sa stručnjakom, kaže Knez, koja je i inženjerka prehrambene tehnologije, kao i savetnica za eterična ulja. 

Aromaterapijom se može ojačati imunitet jer su, kaže ona, ulja antiseptici, pa deaktiviraju mikrobe i jačaju naš odbrambeni mehanizam. 

– Uvek se treba savetovati sa stručnjakom i paziti da dete ne proguta ulje, napominje ona. 

Eterična ulja mogu se, pojašnjava, koristiti za ublažavanje gotovo svih tegoba koje prate viroze i prehlade. Delotvorna su protiv kašlja i začepljenog nosa, a mogu zaštititi i nežnu dečju kožu, koja se zimi često suši ili peruta. 

Za suvi kašalj kod dece starije od dve godine treba u 50 ml bademovog ulja dodati pet kapi lavande i dve kapi (germanske) kamilice i to umasirati na grudi. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here