Etno selo sa heliodromom i spa centrom

0

Psiholozi sve više napominju da dugačke godišnje odmore treba zameniti sa više kraćih pauza od posla i gradskog tempa života. Stalno se govori o takozvanom “vikend-brejku”, dva dana potpunog opuštanja koje se u gradu, gde vas svaki semafor i telefonski poziv podsećaju na svakodnevni pritisak da se još negde stigne i još nešto uradi, teško postižu.

 

 

Ekološko etno selo Vraneša je upravo to mesto gde je “vikend-brejk” moguć. Selo se nalazi 270 kilometara od Beograda, na nadmorskoj visini od 943 metra, u četinarskoj šumi, sa pogledom na Zlatarsko jezero. U njegovoj blizini je vidikovac, do koga se stiže stazom kroz šumu, a odakle se pruža neverovatan pogled na zlatne planine i Radoinjsko jezero.

 

Svaki gost ima potpuni mir jer je oko centralnog objekta, selo kao i svako zlatarsko, raštrkano na više bungalova i apartmana sagrađenih od drveta, šindre i kamena.

 

Kuriozitet sela je sopstveni heliodrom koji gostima obezbedjuje da brzo i bezbedno sletanje u Vraneše.

U ekološkom selu Vraneša jutro u bungalovima "Iva", "Nana", "Klek", "Glog" i "Neven", uz vatru u kaminu započinje mirisom poljskog rastinja i svežinom šume, uz kašičicu slatkog od šumskih plodova i zvuk vode koja prska kamen lavaboa nad kojim se umivate. Tu je i nesvakidašnji pogled na beloglave supove kojima je ovaj delić neba nad Srbijom dom.

 

 

Aparmtman "Bele noći"

 

 

Apartmani “Bele noći” i “Romantika”, veličine 90 i 50 kvadrata dovoljno su prostrani da se udobno smesti cela porodica ili veće drušvo, a enterijerom opravdavaju svoj naziv. Opremljeni su ručno rađenim nameštajem, čiji je svaki komad jedinstveno oslikan i obojen. Pored spavaćeg imaju i prostor za rad (internet i telefonsku vezu), kupatilo sa hidromasažnom kabinom i đakuzijem.

 

Pravi spa centar u srpskom ambijentu nalzi se u posebnom objektu koji je povezan sa letnjim i zimskim bazenom. Na 390 kvadrata smešteni su ruska banja, finska sauna, ledena pećina, tapidarijum, svetlosna terapija, sale za masaže i đakuzi.

 

Aktivan odmor

 

Na Uvačkom, Zlatarskom, Radoinjskom jezeru na Uvca i Potpećkom na Limu mogući su gotovo svi sportovi od raftinga, kajaka do jedrenja. Tu se može pecati, a postoje i lovišata.
Oni koje vole manastirske ture uvek mogu da odu u neku od crkava i manastira Mileševske eparhije čije sedište je nezaobilazan manastir Mileševa. U okolini se nalaze i izvanredni primeri islamske arhitekture: džamija u Novoj varoši i Kajmakana.

 

Svadbarski kupus, pršut i vegetarijanska kuhinja

U etno restoranu sva jela se pripremaju po starim, domaćim receptima zlatarskog kraja: sir, kajmak, pršuta, heljdopita, proja, pite od ručno razvijenog testa i svadbarski kupus iz zemljanog lonca. Slatko od šumskih plodova, domaći sokovi i ostala zdrava hrana bude sećanja na vremena koja su daleko iza nas. Možda neočekivanio, ali etno-restoran nudi i vegetarijansku kuhinju.

  

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here