ATAimages

Povodom 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, parohija Svetog Simeona Mirotočivog iz Utrehta u ovom holandskom gradu 21. septembra organizuje Svečanu akademiju.

Učesnici svečanog programa su, između ostalih, poznati muzičar, instrumentalista, kompozitor i pevač Slobodan Trkulja i hor Devana iz Amsterdama, sa uglednim dirigentom Julijom Šćepanović. U Devani su isključivo holandski pevači koji izvode srpske pesme.

Parohija Svetog Simeona Mirotočivog je najmlađa u Holandiji, ne samo po godinama staža, nego i starosnoj dobi vernika. Veliki broj dece učestvuje u liturgijama, pohađa i časove veronauke, a uskoro će u prostorijama crkve moći da uče i ćirilicu.

Parohija je nažalost još takozvana kofer crkva, a njen podstanarski status značio je proteklih godina mnogo promenjenih lokacija i sveštenika.

Trenutno se hram parohije u Utrehtu nalazi na lepom mestu u predgrađu, gde želi i da ostane i zadrži svog sveštenika, jereja Gorana Kovačevića.

– Iako po stažu mlada, parohija Sv. Simeona Mirotočivog se osmelila da organizuje ovako veliki događaj, jer se on jednostavno mora obeležiti u Holandiji. Utreht kao geografski centralno mesto u ovoj zemlji je idealna lokacija, pa naša parohija poziva Srbe iz cele Holandije, ali i pograničnih delova Nemačke i Belgije da povedu i poznanike i prijatelje, i Srbe ali i nesrbe, kako bi im pokazali kakvi su i koliko duboki i čvrsti naši koreni – poručio je jerej Goran Kovačević.

Proslava će biti održana u De Musketonu, na adresi Hondsrug 17-19 u Utrehtu. Ulaz je slobodan, a gosti programa će moći da daju dobrovoljan prilog koji će prevashodno biti namenjen pokrivanju troškova priredbe. Sve što pretekne ide na račun koji je namenjen kupovini srpske crkve u Utrehtu, u kojoj će ova mlada parohija na miran način moći da se razvija.

Sećanje na žrtve u Jadovnu

Roterdamska parohija Svete Trojice organizuje u subotu sećanje na žrtve ustaškog pogroma u Jadovnu, prvom od 26 koncentracionih logora na teritoriji nekadašnje NDH. Na potezu od Gospića do Paga, gde se nalazi Jadovno, u najvećim mukama stradalo je više desetina hiljada Srba i Jevreja. Gost roterdamske parohije tim povodom biće Dušan J. Bastašić, koji će besediti o kulturi sećanja, pamćenja i zaborava kod Srba. Posle liturgije u Hramu Svete Trojice održaće se parastos žrtvama, a zatim i izložba “Moje Jadovno”. Od 14 sati u crkvenim prostorijama u Lede 121 biće prikazan dokumentarni film “Krst nad jamom”, a od 15.30 je predavanje Dušana J. Bastašića.