EU 26. januara o kandidaturi Srbije

0

 

 

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić biće na čelu delegacije Srbije dok će sa evropske strane sastanku predsedavati šef španske diplomatije i predsedavajući Saveta ministara EU Migel Angel Moratinos.

Ukoliko zahtev bude prosleđen EK, onda će komisija uskoro Beogradu uputiti poduži spisak pitanja i zatražiti odgovore na osnovu kojih će izraditi mišljenje o spremnosti Srbije za kandidatski status i članstvo u EU.

Mišljenje EK će zatim biti vraćeno u savet koji bi trebalo da donese odluku o kandidatskom statusu Srbije i odredi datum za početak pregovora o učlanjenju u EU.

Prema nezvaničnim informacijama lista ”Politika”, zahtev Srbije mogao bi da bude upućen ministrima EU već u februaru, a zatim zavisno od njihove odluke da bude prosleđen Evropskoj komisiji ili vraćen u Koreper na dalje konsultacije.

Istoga dana kada bude vođen politički dijalog Srbije i EU, Evropski parlament glasaće o zvaničnom imenovanju članova EK, među kojima su i dvoje pomenutih visokih funkcionera.

 

Razgovori će obuhvatiti zahtev Srbije za članstvo u EU, zatim odnose u regionu, obostranu primenu Prelaznog sporazuma, kao i razmenu mišljenja u vezi sa reformama koje sprovodi vlada u Beogradu.

Kada je reč o kandidaturi Srbije, špansko predsedništvo trebalo bi da informiše ministra Jeremića o dosadašnjim koracima koje su preduzeli i kada će se pitanje kandidature naći na dnevnom redu ministarskog zasedanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here