pixabay.com

Evropska unija smatra da je mirovni sporazum o povlačenju američkih trupa iz Avganistana “važan prvi korak” ka sveobuhvatnom mirovnom procesu u toj zemlji u cilju stvaranja bezbednosti i stabilnosti za sve njene građane.

“Evropska unija očekuje da će pregovori unutar Avganistana započeti bez odlaganja na inkluzivan način, a u cilju postizanja trajnog mira”, navode u Savetu EU.

Povodom potpisivanja sporazuma između SAD i talibana o povlačenju američkih i NATO trupa iz Avganistana nakon 18 godina, EU kaže da je spremna da olakša i podrži mirovni proces u cilju očuvanja i nastavka političkog, ekonomskog i socijalnog napretka Avganistana.

“Konfliktu je potrebno političko rešenje u kojem se poštuju ljudska prava, uključujući i prava žena, kao i rešavanje zajedničkih problema. Poštovanje ustavnog poretka i vladavine zakona je najvažnije tokom procesa”, stoji u saopštenju Saveta EU.

Navodeći da je u ”ovom ključnom trenutku jedinstvo od suštinske važnosti za savladavanje izazova i dugoročnu budućnost Islamske Republike Avganistan”, EU poziva sve zainteresovane strane da interese zemlje stave iznad ostalih pitanja, kao kolektivnu odgovornost svih afganistanskih političkih snaga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here