EU dala ultimatum Bugarskoj da odloži Južni tok

0

EU se protivi izgradnji Južnog toka (Foto: Ilustracija)
 

Komisija je ocenila da Bugarska, mada Sofija još može da iznese svoje argumente, krši propise Evropske unije, zbog čega može biti kažnjena. Briselski internet sajt "EUobserver" je preneo izjavu jednog zvaničnika EU da Evropska unija podržava stav Ukrajine koja se protivi izgradnji "Južnog toka" jer bi taj gasovod "zaobišao ukrajinski sistem gasovoda za prenos ruskog gasa i time olakšao
Rusiji mogućnost da prekine dostavu gasa Ukrajini, a da ne ugrozi potrošače u Evropskoj uniji".

 

"Mi Ukrajinu smatramo energetskim partnerom EU, tako da bi podrška ‘Južnom toku’ dovela do pomanjkanja solidarnosti s Ukrajinom", objasnio je zvaničnik EU.

 

Pročitajte još:

* EU ucenjuje Bugarsku: Ne gradite Južni tok!

* EU ucenjuje Rusiju oko Južnog toka

* Brisel nam seče ruski gasovod?

Na pitanje novinara o tome kako Evropska komisija ocenjuje saopštenje Vlade Bugarske da neće odustati od izgradnje "Južnog toka" u međunarodnim teritorijalnim vodama Crnog mora, portparol u Evropskoj komisiji Antoan Kolombani je odgovorio da je zahtevom Sofiji da obustavi izgradnju, pokrenut postupak zbog kršenja pravila unutrašnjeg tržišta, iako Bugarska još može izneti svoje stavove.

 

Sabine Berger, predstavnica za štampu evropskog komesara za energetiku, Gintera Etingera, u utorak je novinarima rekla da Evropska komisija ne blokira izgradnju "Južnog toka", ali stav Komisije je da " ‘Južni tok’ nije u skladu s Trećim energetskim paketom EU i evropskim pravilima o konkurenciji, unutrašnjem tržištu i javnim nabavkama".

 

"Evropska komisija je u sklopu Strategije EU o energetskoj bezbednosti odlučila da odloži izgradnju ‘Južnog toka’ dok se ne obezbedi puna podudarnost sa propisima EU, a projekat tog gasovoda mora biti procenjen i sa stanovišta prioriteta Strategije EU o energetskoj bezbednosti, odnosno da li jeste ili nije prioritet za EU", navela je Berger.

 

Vlada u Sofiji je u više navrata naglašavala da ne krši pravila EU, jer radovi na izgradnji Južnog toka treba da ovog letna počnu u međunarodnim vodama Crnog mora, ali su predstavnici Evropske komisije i danas izneli stav da je to suprotno propisima EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here