Pixabay

Evropski parlament i evropske vlade dogovorili su u ponedeljak uveče da pravila o kovid potvrdama ostaju na snazi sledećih 12 meseci zbog toga što pandemija koronavirusom još uvek traje.

Predstavnici Evropskog parlamenta i vlada članica EU složili su se da produže važenje uredbe do 30. juna 2023. godine, objavilo je francusko predsedništvo Veća EU, dodajući da se uredba može opozvati i pre tog roka, ako to dopusti epidemiološka situacija.

Kovid potvrde su namenjene da olakšaju slobodno kretanje ljudi tokom pandemije. Pomoću QR koda potvrda može da se koristi za dokazivanje da li je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, negativna na testu na koronavirus ili se oporavila od kovida 19.

“Virus koji uzrokuje kovid 19 i dalje preovladava u Evropi i u ovoj fazi nije moguće utvrditi uticaj mogućeg širenja zaraze u drugoj polovini 2022. godine ili pojave novih varijanti”, saopšteno je iz Evropske komsije.

Produženje važenja uredbe omogućuje putnicima da nastave da koriste svoju kovid potvrdu ako države članice zadrže određene mere javnog zdravlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here