EPA/Boris Pejović

Situacija u Crnoj Gori je problematična i postoji zastoj u pregovorima sa EU, jer je poslednje pregovaračko poglavlje zatvoreno pre četiri godine, ocenio je Vladimir Bilčik, predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje.

– Sada je parlamentarnoj većini potrebno postizanje nacionalnog konsenzusa u vezi sa reformama koje su imperativ za progres na putu ka EU u ključnim područjima – izborno zakonodavstvo i pravosuđe, što je, moram reći, sada na čekanju – rekao je Bilčik.

On je naveo da je pitao ambasadora Crne Gore pri EU za rok do kojeg bi ta kriza mogla da bude rešena, a da mu je on odgovorio da je to “pitanje od milion dolara”.

– To je imperativ da bi se postigle reforme u ključnim oblastima kao što su izborne reforme i reforme u pravosuđu. Nažalost, bojkot parlamenta i opozicije i vlasti u različitim periodima prošle godine doveli su do kašnjenja – dodao je Bilčik.

Povodom godinu dana od izbora crnogorske vlade oglasila se i američka ambasada u Podgorici, navodeći da SAD očekuju da će crnogorska vlada ispuniti obećanja, data pre više od godinu, da će Crna Gora ostati na evroatlantskom kursu i dati prioritet reformama potrebnim za pristupanje EU.

“Kao i uvek, rezultati govore više od reči. ​Do danas, iako se ulažu napori, ti konkretni rezultati uglavnom izostaju”, navela je Ambasada SAD, preneli su crnogorski mediji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here