pixabay.com

Lideri Evropske unije i Zapadnog Balkana održali su u Briselu četvorosatnu diskusiju o izazovima aktuelne geostrateške situacije i načinima daljeg jačanja odnosa EU i Zapadnog Balkana, objavljeno je u Evropskom savetu i navedeno da će Ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan obezbediti do 30 milijardi evra investicija za pomoć regionu.

Nakon što je otkazana konferencija za medije predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i francuskog predsednika Emanuela Makrona, koja je trebalo da bude posvećena Zapadnom Balkanu, visoki EU zvaničnik je poručio da je na sastanku “jasno i nedvosmisleno ponovljena evropska perspektiva Zapadnog Balkana i budućnost regiona u Evropskoj uniji”.

On je novinarima u Briselu preneo poziciju Evropskog saveta o tome da je rat u Ukrajini stavio proširenje EU u fokus” i objasnio da to znači napredak u pristupnom procesu kroz reforme, jačanje integracija, ali i rešavanje bilateralnih i reginalnih sporova poput normalizacije odnosa Beograda i Prištine i unutrašnje političke krize u BiH.

– To takođe znači da pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom treba da počnu bez odlaganja, što je apsolutni prioritet, kao i rešavanje bilateralnih pitanja između Bugarske i Severne Makedonije – dodao je EU zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

EU zvaničnik je dodao da su na sastanku u Briselu lideri EU i Zapadnog Balkana razgovarali o inicijativi formiranja evropske političke zajednice kao političke platforme na kojoj bi učesnici mogli da održavaju razmenu i koordinaciju širom evropskog kontinenta.

– EU će nastaviti da pruža podršku regionu, uključujući i da mu pomogne da se suoči sa izazovima koji proizilaze iz rata u Ukrajini, na primer povezujući ih sa inicijativama EU za bezbednost hrane i energije, podržavajući ih u jačanju sajber bezbednosti, rešavanju hibridnih pretnji i dezinformacija – poručeno je iz Evropskog saveta.

Dodaje se i da će Ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan obezbediti do 30 milijardi evra investicija za pomoć regionu u ekonomskom oporavku i približavanju EU, kao i u realizaciji projekata koji poboljšavaju povezanost i otpornost regiona.

Visoki EU zvaničnik zaključuje da su lideri EU i Zapadnog Balkana na sastanku u Briselu izrazili podršku narodu Ukrajine i složili se da nastave sa redovnim sastancima i angažmanom.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here