EPA

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da je stav Brisela po pitanju eventualnih promena granica na Zapadnom Balkanu nepromenjen i jasan.

– Ništa ne bi trebalo da se menja kada su u pitanju granice na Zapadnom Balkanu. Treba da se radi na regionalnom pomirenju i saradnji, što je i logika evrointegracionog procesa. Sva otvorena pitanja među državama treba rešavati u procesu koji ne zalazi u opasne teritorije, a koji se oslanja na zakone i principe EU – rekao je Stano.

On je poručio da Evropska komisija nema zvanične informacije o prispeću niti sadržaju tzv. “non-pejpera” koji je prema nekim medijskim navodima, premijer Slovenije Janez Janša poslao predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu.

“Nezvanični dokument” koji je Janša, prema pisanju medija u BiH, uputio predsedniku Evropskog saveta, među prioritetima predstojećeg slovenačkog predsedavanja EU ima i “završetak raspada Jugoslavije”.

Janšina ideja, prema pisanju medija u BiH, podrazumeva promenu granica na Zapadnom Balkanu, odnosno stvaranje “velike Srbije” i “velike Albanije”, kao i “komadanje BiH”.

Sam Janša nije potvrdio postojanje ovakvog dokumenta, a iz kabineta Šarla Mišela nisu mogli da potvrde da mu je stigao takav dokument.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime