pixabay.com

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano saopštio je da je EU primila k znanju najnoviju odluku kosovske vlade u vezi sa registarskim tablicama i ocenila da Kosovo treba da omogući duži prelazni period za zamenu tablica.

U saopštenju se navodi da Kosovo ima pravo da postepeno ukine tablice KM, ali da taj proces treba da se odvija na način dogovoren u Dijalogu i sproveden na inkluzivan i konsultativni način.

– Iako je odluka korak u pravom smeru, ona nije usklađena sa sporazumima o dijalogu, koji su obavezujući za obe strane – naveo je Stano i dodao da je sporazum iz 2016. godine predviđao jasno sekvenciran i definisan proces sa rokom od 12 meseci za proces postepenog ukidanja, koji nije ispoštovan.

– Kosovo treba da omogući duži prelazni period. Ovo je dosledan savet najbližih partnera Kosova, uključujući EU i SAD. Razočaravajuće je videti da to nije ispoštovano – ističe se u saopštenju.

Stano je naglasio da je neophodno zadržati smirenost.

– Pozivamo sve uključene aktere da budu uzdržani i izbegavaju bilo kakve radnje ili retoriku koji bi mogli da ugroze stabilnost na terenu, posebno na severu Kosova. EU će nastaviti, zajedno sa svojim partnerima, da se angažuje i sa Kosovom i sa Srbijom. Očekujemo da se strane angažuju konstruktivno i u dobroj nameri kako bi pronašle rešenje bez daljeg odlaganja, uz punu saglasnost sa sporazumima o dijalogu – naveo je Stano.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here