M. Karović
Kosovo i Metohija

Kosovo je odbilo predlog država Kvinte oko rešenja za glasanje kosovskih Srba na izborima u Srbiji, potvrdio je Peter Stano, portparol Evropske unije.

Kako su potvrdili evropski zvaničnici, pitanje glasanja kosovskih Srba za parlamentarne i predsedničke izbore u Srbiji, je sada “zatvoreno”.

– Iako priznajemo da je Srbija bila spremna na pronalazak rešenja – žalimo što konsenzus između stranaka na kraju nije postignut nakon odluke Kosova da odbije konstruktivan predlog koji su izneli iz Kvinte. Ovu odluku smatramo suprotnom njenoj posvećenosti evropskom putu i demokratskoj budućnosti i suprotnom principu zaštite demokratskih prava svih njenih građana, uključujući i one koji pripadaju nevećinskom stanovništvu – izjavio je Stano na konferenciji za novinare.

On je poručio da EU sada očekuje da se Kosovo i Srbija uzdrže od akcija i retorike koje bi mogle povećati tenzije i poziva obe strane da se ponašaju odgovorno i konstruktivno se angažuju u tekućim pregovorima u okviru dijaloga.

Kosovo 16. januara nije dozvolilo otvaranje biračkih mesta za glasanje na srpskom referendumu za izmene Ustava u oblasti pravosuđa. Kako je tada saopšteno, Srbi sa Kosova su mogli da glasaju putem pošte ili Kancelarije Beograda za vezu u Prištini ali su oni svoje pravo ipak iskoristili u nekom od pograničnih gradova u Srbiji.

Poslednji parlamentarni izbori, koje je Srbija organizovala u srpskim sredinama na Kosovu održani su 21. juna 2020. godine. Tada je, po ustaljenoj praksi, misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu prikupljala glasačke listiće. Ova praksa prikupljanja glasačkih listića je ustanovljena 2017. godine, i za to je postojala dozvola kosovskih vlasti.ke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here