“EU mora da obezbedi gas Ukrajini“

0

Trenutno je šest zemalja članica EU potpuno zavisno od ruskog gasa
 

"U slučaju vanredne situacije, trebalo bi da omogućimo isporuku gasa Ukrajini iz država EU", izjavio je Etinger u intervjuu njemačkom dnevniku "Bild".

 

On je dodao da su skladišta za gas trenutno napunjena do pola, ali da bi do početka zime trebalo da budu puna.

 

Etinger kaže da ne veruje da ruski predsednik Vladimir Putin želi da isporuke gasa upotrebi kao instrument svoje politike.

 

Evropski komesar je precizirao da Evropska komisija priprema za predstojeći samit EU u oktobru analizu opasnosti koje gasne krize predstavljaju za države EU.

 

"Šest zemalja članica je potpuno zavisno od ruskog gasa, od kojih četiri direktno primaju gas bez prolaska kroz Ukrajinu. U slučaju da tranzit gasa ne može da se sprovede iz nekih razloga, onda bi Bugarska i Slovačka bile potpuno odsečene", rekao je Etinger.

 

Prema njegovim rečima, najveću opasnost predstavlja to što tranzit u slučaju napada ne bi više mogao biti pokrenut, prenosi AFP.

 

Evropski komesar za energetiku učestvovaće danas zajedno sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton na regionalnom samitu u Minsku, kojem će prisustvovati i predsednici Rusije Vadimir Putin i Ukrajine Petar Porošenko, kao i lideri država članica Carinske unije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here