EPA/Ronald Wittek

Evropska unija duboko žali što Srbija nije uvela sankcije Rusiji i ispunila svoju obavezu usklađivanja sa restriktivnim merama, stoji u nacrtu zaključaka Saveta ministara spoljnih poslova EU.

Ovaj dokument trebalo bi da usvoje šefovi diplomatija EU 13. decembra, a zatim će se tekst naći na dnevnom redu samita lidera Unije koji je zakazan za 15. i 16. decembra u Briselu.

Ispunjavanje obaveza i usklađivanje sa EU

Savet očekuje da Srbija ispuni svoju obavezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira i da pojača svoje usklađivanje sa zajedničkim spoljnim i bezbednosnim pozicijama EU i restriktivnim merama kao pitanje od najvećeg prioriteta, piše u zaključcima.

U nacrtu dokumentu, u koji je Tanjug imao uvid, EU uzima u obzir podršku Srbije rezolucijama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija usvojenim kao odgovor na ruski agresorski rat protiv Ukrajine, kao i druge relevantne korake, ali duboko žali zbog nazadovanja Srbije u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno neusklađivanje sa sankcijama Evropske unije protiv Rusije i Belorusije, kao i njene spoljnopolitičke akcije suprotne zajedničkom pristupu EU.

Borba protiv dezinformacija

Unija takođe poziva srpske vlasti da objektivno i nedvosmisleno komuniciraju o EU i da se aktivno angažuju na sprečavanju i suzbijanju svih oblika dezinformacija i stranih manipulacija informacijama u svim medijskim kanalima.

Pozdravljajući to što je nova Vlada Srbije afirmisala integraciju u EU kao svoj strateški cilj, Savet naglašava da treba da uslede akcije.

Osim uvođenja sankcija protiv Rusije i usklađivanje sa viznom politikom EU, države članice smatraju da i pored toga što je ukupan napredak postignut u pristupnim pregovorima do sada, sa 22 od 35 otvorena pregovaračkih poglavlja i dva poglavlja privremeno zatvorena, reforme u oblasti vladavine prava i osnovnih prava moraju ponovo dobiti zamah.

Borba protiv korupcije, efikasne istrage, pravosnažne presude…

Potrebno je da fokus bude i na većoj političkoj volji i pojačanim naporima u borbi protiv korupcije i opipljivim i ubedljivim rezultatima sa efikasnim istragama, krivičnim gonjenjima i pravosnažnim presudama, zamrzavanju i konfiskaciji imovine stečene kriminalom, posebno u slučajevima teškog i organizovanog kriminala.

Mediji su ponovo našli mesto u ovim zaključcima, inspirisanim Godišnim izveštajem Evropske komisije za Zapadni Balkan koji je bio objavljen početkom oktobra ove godine.
Savet poziva Srbiju da prioritetno efikasno sprovodi svoj akcioni plan medijske strategije, naglašeno je u nacrtu zaključka i ukazano da je Savet ozbiljno zabrinut zbog nedostatka napretka u poboljšanju opšteg okruženja za slobodu izražavanja i nezavisnosti medija, što takođe utiče na mogućnosti birača da donesu potpuno informisane izborne odluke.

10 COMMENTS

  1. To je vaš EU prijoritet
    Zaboravite na Srbiju
    Srbija nije član EU , šta vam nije jasno
    Bombardovali ste Srbiju uranijmskim bombama pa sad Srbiju uvlačite
    U vaš EU konflikt proksi rat protiv Rusije
    Zaboravite , to ne prolazi
    Srbi su naučili lekciju
    Puno su Srbi platili
    Zbog vaše zapadne NATO sile i nazovi demokratije
    Živjela 🇷🇺☦️🇷🇺Rusija
    Slava 🇷🇺☦️🇷🇺Rusiji
    Slava Srbiji 🇷🇸☦️🇷🇸

  2. od tih 19 evropakih zemalja 1999 godine bacila uranijum i baombe na srbiju agresori ste vi bili i ste prema srbiji i srba a sada se pravite da ste najpametni

  3. Ostavite vi Srbiju više na miru.Gledajte svoje i čistite svoje dvorište.Nemojte vi nama krojiti našu budućnost .Unazad ili ste nas 30 godina

  4. Valjda je uslov, kao što je uslov, ako hoćeš da se upišeš na fakultet, da si završio srednju školu, a ti mirno možeš da kažeš, ko vas šiša, ja hoće da budem jutjuber, gde mi to ne treba!

  5. Нема санкција за Рудију.Своје интересе америке преко ЕУ већ плаћа украјински народ.Зашто и Србија то треба да пидноси.Никад.Живјела Русија.

  6. Eu uvela sankcije Rusiji pa obara rekorde u padu standarda gradjana…ne bi smo da učestvujemo u toj trci…samo vi trčite ka propasti

  7. Мпа
    Да вас напоменем
    Дража је био Ђенерал Краљевине Југославије
    Одликован за борбу против фашизма
    Прочитајте мало више
    Живјела Краљевина Србија🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here