Tanjug
Ivica Dačić

EU neće danas vratiti Srbiju na listu bezbednih zemalja za čije građane važi preporuka da mogu da pređu preko spoljnih granica Šengena, kaže Dačić.

Ambasadori zemlja članica EU na sastanku u Briselu razmatraju listu zemalja za koje je moguće preporučiti ukidanje restrikcije za putovanja u Šenegenu.

Lista je formirana 1. jula, a revidira se svake dve nedelje na osnovu poslednjih epidemiloških podataka.

Iako se Srbija našla među 15 zemlja za koje je od 1. jula bilo preporučeno ukidanje reistrikcija na putovanja u EU, već 15. jula Savet EU doneo je odluku o skidanju Srbije sa te liste zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji.

U svetlu posednjih podataka iz Srbije, ne očekuje se da će zemlje članice EU danas vratiti Srbiju na listu odnosno i omogućiti građanima Srbije da bez preke potrebe putuju u EU bar do srednine avgusta.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je rekao da sigurno da EU neće vratiti Srbiju na listu bezbednih zemalja zbog epidemiološke situacije koja se još nije popravila.

– Epidemiološka situacija nije takva da će nekoga vraćati na tu listu za slobodan ulazak, nego će, naprotiv, još neke zemlje skinuti sa te liste – rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić za RTS.

Kad je reč o Grčkoj, Dačić objašnjava da Evropska unija daje preporuke, a države članice same o tome odlučuju.

– Grci bi voleli da se to desi, ali za sada je epidemiološka situacija takva da se ne mogu brzo očekivati takve vesti – napominje Dačić.

Kad je reč o tome da stranci mogu da ulaze u Srbiju bez negativnog testa i karantina, Dačić kaže da se to neće promeniti.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here